«Βόμβα» μεγατόνων από τον Αμερικανό σύμβουλο του Πενταγώνου Harvey M. Sapolsky, καθηγητή στο MIT και πρώην επικεφαλή του ειδικού προγράμματος «MIT Security Studies Program», για την απόσυρση των πυρηνικών κεφαλών από την Τουρκία, άμεσα.
«Εν μέσω των πρόσφατων εορτασμών της 70ης επετείου του Βορείου Ατλαντικού Οργανισμού ΝΑΤΟ, δεν υπήρχε καμία αναφορά μίας από τις πιο παράξενες πολιτικές της συμμαχίας. Αυτής που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα κοινής χρήσης με το οποίο έχουν αποθηκευθεί αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε πέντε χώρες του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία), για να εξοπλίσουν αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Έτσι, στην αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ, περίπου 100 μίλια από τα σύνορα της Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποθηκεύσει 80 πυρηνικές βόμβες Β61 οι οποίες θα εξόπλιζαν τουρκικά ή αμερικανικά αεροσκάφη. Δεν υπάρχει μεγάλη άνεση με το να γνωρίζουμε ότι αυτά τα όπλα είναι υπό τον άμεσο έλεγχο ολιγομελούς μονάδας σε ειδικές αποθήκες. Είναι καιρός να τα μεταφέρουμε.
Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι καλές και είναι πιθανό να γίνουν ακόμα χειρότερες. Στην περιοχή αυτή εντός και εκτός Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία υπάρχουν Κούρδοι που είναι μαζί μας στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους, αλλά θεωρούνται από τους Τούρκους ως αυτονομιστές και τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να μην εγκαταλείψουν τους Κούρδους, αλλά η υπόσχεση αυτή βάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία.
Η εμπλοκή στις σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας αφορούν την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, κυρίως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Η Τουρκία είναι εταίρος στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 και έχει προγραμματίσει την αγορά 100 αεροσκαφών. Αλλά ρωσικοί πύραυλοι και F-35, δεν συμβαδίζουν. Ο φόβος αφορά ότι τα ραντάρ των S-400, θα αποκαλύψουν όλα τα μυστικά των αμερικανικών αεροσκαφών.
Η τοποθέτηση τώρα πυρηνικών βομβών ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 ως ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, η δέσμευση της Αμερικής για την άμυνά τους, και να αποκρούσει τυχόν πειρασμό να αποκτήσουν οι χώρες αυτές δικά τους πυρηνικά όπλα.
Η παρουσία των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών συστημάτων, όπως οι βόμβες Β61 συνδέει τις αμερικανικές δυνάμεις με τις χώρες αυτές άμεσα. Η κατανομή της παράδοσης των όπλων θα δώσει σε αυτές τις χώρες άμεσο ρόλο σε πυρηνικές επιχειρήσεις.
Όμως, έχουν παρέλθει δεκαετίες από τον Ψυχρό Πόλεμο, και μαζί με αυτόν, δεν υπάρχουν οι σοβιετικές δυνάμεις στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που ήταν οι αρχικοί στόχοι των όπλων αυτών. Πυρηνικές βόμβες όμως του ΝΑΤΟ, εξακολουθούν να υφίστανται.
Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ο πειρασμός που ήταν κάποτε για τους Ευρωπαίους. Η Τουρκία όμως, είναι η γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή και είναι σιωπηλή σχετικά με το θέμα.
Η αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην χώρα αυτή είναι μια κακή ιδέα. Δίνοντας στην Τουρκία πυρηνικά είναι σαν να δίνουμε μια πυρηνική σκανδάλη εναντίον μας, ενώ η Τουρκία φλερτάρει με τη Ρωσία και έχει πολλά παράπονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», καταλήγει ο ίδιος.
Σύμφωνα με άρθρο μας ο Τούρκος Πτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καράκους χαρακτηρίζει ειλημμένη απόφαση την μεταφορά των πυρηνικών βομβών B61 από την Τουρκία στον Άραξο, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη ειδικού επί των πυρηνικών στην χώρα μας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Ευρώπης για χρήση ελληνικής αεροπορικής βάσης για την αποθήκευση των πυρηνικών όπλων, ο Ερντογάν Καράκους δήλωσε στο Σπούτνικ ότι όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την αγωνία της Αθήνας να αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον.
«Οι ΗΠΑ εξετάζουν όμως τον Άραξο με πολύ μεγάλη προσοχή ακριβώς μέσα από αυτό το πρίσμα. Έτσι, από τη μία πλευρά, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και από την άλλη, η Ουάσινγκτον πιέζει την Αθήνα να λάβει μέτρα που θα πληρούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», είχε δηλώσει ο Καράκους.
Την αλήθεια όπως φαίνεται όμως θα την μάθουμε εν καιρό.