Κόσμος

Λίγο πριν το κραχ η τουρκική οικονομία - Οι τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν 1 δισ. δολάρια σε ένα βράδυ - Σε πτώση η λίρα

Σε πραγματικά τρομερά δεινή οικονομική θέση βρίσκεται η τουρκική οικονομία, με την  λίρα να «γλιστράει» λίγο πριν την άβυσσο, κάτι θα σήμαινε ταυτόχρονα και το οικονομικό κραχ της Τουρκίας, που θα σκάσει σαν «κανόνι», συμπαρασύροντας πολλούς επενδυτές και χώρες όπως η Γερμανία στον διάβα της.

Με ένα «σμπάρο» δηλαδή ο Τραμπ, θα πετύχει «δύο τρυγόνια», Ερντογάν και Μέρκελ, καθυποτάσσοντας τους ολοκληρωτικά και αμετάκλητα στην αμερικανική ηγεμονία.  

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου δανειστή του κράτους που ακούει στο όνομα Ziraat Bank, πούλησαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια χθες  Πέμπτη βράδυ, για να σταματήσουν την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η λίρα έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο των οκτώ μηνών την Πέμπτη, αλλά η ισχύς της ανακτήθηκε αργά τη νύχτα, κυριολεκτικά λίγο πριν το κραχ.

Η πτώση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα καθιστά πιο ακριβή για τις τουρκικές εταιρείες την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξένο νόμισμα και εκτροχιάζει τις προσπάθειες για την έξοδο της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση, η οποία είναι βασική για αυτές τις στάσεις πληρωμών.

«Η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας προσθέτει αλάτι στην πληγή», δήλωσε ο Umit Ozlale, Τούρκος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ozyegin της Κωνσταντινούπολης. Η κατάσταση αφορά την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου στην οικονομία.

Οι δανειστές αντιμετωπίζουν νέες πιέσεις, αφού οι τουρκικές αρχές αυτή την εβδομάδα διέταξαν την εκ νέου διενέργεια εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυξημένης πολιτικής αναταραχής.

Η τουρκική κυβέρνηση ώθησε επίσης τους κρατικούς δανειστές να προσφέρουν περισσότερες πιστώσεις πριν από τις εκλογές στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι εμπορικοί και διεθνείς ομόλογοι τους αρνήθηκαν να το κάνουν.

Οι συναλλαγματικές υποχρεώσεις του τουρκικού εταιρικού τομέα ανήλθαν στα 315 δισ. δολ. στο τέλος Φεβρουαρίου, σχεδόν 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Ακόμη και όταν αντισταθμίστηκαν όλα αυτά έναντι του ενεργητικού τους σε ξένο συνάλλαγμα, το έλλειμμα παρέμεινε στα  197 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης, αυξήθηκαν στο 4,04% το Μάρτιο από 2,9% στις αρχές του 2018, σύμφωνα με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένει ότι ο δείκτης θα μπορούσε να ανέλθει στο 6% φέτος. Μόνο η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας έχει πάνω από 51 δισεκατομμύρια δολάρια ανεξόφλητου χρέους.

Οι επενδυτές είναι ήδη προετοιμασμένοι για περισσότερες δυσκολίες στην χώρα, ενώ οι τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος σχεδόν στο ήμισυ της λογιστικής τους αξίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Αναπτυσσόμενο πολιτικό χάος στην Τουρκία, εν μέσω κλιμάκωσης των φόβων του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ/Κίνας, θα ωθήσει περαιτέρω πίεση στην τουρκική  λίρα, και αυτό είναι απίθανο να εξαφανιστεί", δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Tomasz Noetzel.

«Αυτή είναι μια σημαντική απειλή για το κεφάλαιο και εγχώριους δανειστές, δεδομένου ότι περίπου 40 τοις εκατό των δανείων των 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία δεν εκφράζονται σε τουρκική λίρα», καταλήγει ο ίδιος.

Αυτός είναι και ο λόγος της άκρως εθνικιστικής ρητορικής του Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτι που προμηνύει άγριες καταστάσεις, μιας και οι Τούρκοι επιζητούν πολεμικό επεισόδιο για να διακόψουν πιθανότατα την διαδικασία οικονομικής διάλυσης τους ως κράτος, κάτι που τους έχουν ήδη επιβάλει οι ΗΠΑ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ