Οι Τούρκοι πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 53% μόνο μέσα σε έξι μήνες, αναφέρουν πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, ενώ η ουσιαστική ανεργία ανέρχεται σε 30 %, περιγράφοντας ουσιαστικά την μετατροπή της Τουρκίας σε «Βενεζουέλα» και τον Ερντογάν σε «Μαδούρο».
Ο αριθμός των πολιτών στην Τουρκία που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 53% σε έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Γραφείου Απασχόλησης.
Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν παροχές ανεργίας αυξήθηκε σε 653.925 από 426.507 τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 13% τον Ιανουάριο.
Τα στοιχεία της τουρκικής Υπηρεσίας Απασχόλησης δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτούντων επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 54% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, φτάνοντας πάνω από 3,7 εκατομμύρια τον Ιανουάριο.
Η ανεργία στην Τουρκία αυξήθηκε σε 12,6% τον Νοέμβριο του 2018 από 10,5% τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TUIK).
Η οικονομία συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και τα δεδομένα υψηλής συχνότητας για στοιχεία όπως η μηνιαία βιομηχανική παραγωγή και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δείχνουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2019.
Η λίρα υποχώρησε κατά 28% έναντι του δολαρίου πέρυσι, υποκινώντας τον πληθωρισμό σε ποσοστό άνω του 20%, το υψηλότερο επίπεδο σε 15 χρόνια και επιφέροντας επιτάχυνση των επιτοκίων.
Μόνο οι νόμιμα μισθωτοί εργαζόμενοι είναι επιλέξιμοι για παροχές ανεργίας στην Τουρκία, ενώ το ποσοστό μη ανέργων είναι άνω του 30%.
Ένας εργαζόμενος δικαιούται να λαμβάνει παροχές μετά από 600 ημέρες εισφορών και εφόσον εργάζεται κατά τα προηγούμενα 3 έτη.
Άρα ο πραγματικός αριθμός ανέργων είναι άγνωστος και μπορεί να ανέρχεται σε δυσθεώρητα ποσοστά. Όλα αυτά μαζί με την πληρωμή των τουρκικών ομολόγων 5ετίας και 10ετίας το καλοκαίρι, συνθέτουν τον «Αρμαγεδώνα» που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία τους επόμενους μήνες.
Η άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» είναι ένα σόου ουσιαστικά του Τούρκου σουλτάνου για να διώξει τα κακά πνεύματα που μαζεύτηκαν στην χώρα από τις άστοχες κινήσεις του ίδιου.
Επίσης μόλις σήμερα το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε την ακύρωση του προγράμματος ισότητας των δύο φύλων, το οποίο περιελάμβανε μαθήματα που θα παρέχονταν στα πανεπιστήμια για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, αναφέρει η Yeni Şafak.
Το συμβούλιο είχε αποφασίσει να λάβει μέτρα για την ισότητα των φύλων από το 2015, μετά από την δολοφονία μιας φοιτήτριας η οποία αντιστάθηκε σε μια απόπειρα βιασμού ενός οδηγού μίνι λεωφορείου στη επαρχία της Μερσίνης .
Το έγγραφο για την ισότητα των φύλων εγκρίθηκε μετά τη δολοφονία και η επιτροπή του συμβουλίου για γυναικεία θέματα προετοίμασε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα.
Ο Yekta Saraç, επικεφαλής του YOK, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο όρος "ισότητα των φύλων" θα αφαιρεθεί από το έγγραφο.
«Είναι φανερό ότι το έργο δεν είναι κατάλληλο για τις κοινωνικές αξίες και τους κανόνες μας και δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κοινωνία», δήλωσε ο Saraç.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμβούλιο εργάστηκε για αρκετούς μήνες σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις δραστηριότητες που αφορούν τα θέματα φύλου. Ο Σάρατ ανέφερε ότι οι νέες προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην προστασία της οικογένειας και όχι στην ισότητα των φύλων.
Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εφάρμοσε επίσης ένα πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων μεταξύ 2014 και 2016 με τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αποφάσισε να ακυρώσει τα πιλοτικά προγράμματα που είχαν αποφασιστεί ως επέκταση του προγράμματος.
Πρόκειται λοιπόν για ένα περιβάλλον στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο οποίο εκκολάπτεται εδώ και χρόνια η γέννηση ενός νέου Ιράν, εκτός και συμβούν συνταρακτικά γεγονότα.