Κόσμος

Καθημερινός βιασμός για τις Βορεοκορεάτισσες: Όταν μια αρρωστημένη κατάσταση βαφτίζεται φυσιολογική

Όταν αντικρίζεις ένα τέρας χωρίς να νοιώθεις απέχθεια έχεις αρχίσει να του μοιάζεις. Αυτό συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα που ο βιασμός γυναικών θεωρείται ένα απλό καθημερινό φαινόμενο που απλά συμβαίνει. Κανείς δεν εντυπωσιάζεται, κανείς δεν τρομάζει, κανείς δεν κάνει κάτι για να το σταματήσεις.

Θύματα σεξουαλικής βίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς, ανακριτές, εισαγγελείς και στρατιώτες πέφτουν συχνά γυναίκες στη Βόρεια Κορέα, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Human Rights Watch.

Πάνω από 50 Βορειοκορεάτισες που αυτομόλησαν στη Δύση περιέγραψαν στην μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιστατικά βιασμών και άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης

Όσες συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Κίνα, ή τις επέστρεψε το Πεκίνο στην Πιονγιάνγκ, αντιμετωπίζουν σκληρές τιμωρίες, όπως βασανιστήρια, φυλάκιση και σεξουαλική βία, αναφέρει η 86σελιδη έκθεση.

«Κάθε νύχτα κάποια γυναίκα αναγκαζόταν να πηγαίνει μ’ έναν φρουρό που την βίαζε», είπε ένα 30χρονο θύμα, πρώην κρατούμενη σε κέντρο κράτησης στα σύνορα.

«Κάθε νύχτα ένας φρουρός ερχόταν στο κελί, εγώ στεκόμουν σιωπηλή, κάνοντας πώς δεν τον έβλεπα με την ελπίδα να μη διαλέξει εμένα», πρόσθεσε.

54 γυναίκες που διέφυγαν από τη Β. Κορέα από το 2011, τη χρονιά που ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησαν στη HRW. 54 γυναίκες που διέφυγαν από τη Β. Κορέα από το 2011, τη χρονιά που ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησαν στη HRW.

Μία πρώην έμπορος υφασμάτων είπε ότι την μεταχειρίζονταν σαν «παιχνίδι του σεξ».

«Όποτε τους έκανε κέφι, φύλακες ή αστυνομικοί μου ζητούσαν να τους ακολουθήσω σ’ ένα άδειο δωμάτιο... Συμβαίνει τόσο συχνά που κανείς δεν το θεωρεί σημαντικό [στη χώρα]. Αλλά είμαστε άνθρωποι...Μερικές φορές ξυπνούμε τη νύχτα και βάζουμε τα κλάματα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε γιατί...», είπε η Γουνγκ Χι.

Η Λη Σο Γιον, που υπηρέτησε στο στρατό της Β. Κορέας πριν διαφύγει στη Δύση το 2008, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ ότι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συχνά θώπευαν τις στρατιωτίνες στους γοφούς και τα στήθη τους, ή έβαζαν τα χέρια τους κάτω από τις στολές τους όταν περνούσαν μπροστά τους. Τα βλέπαμε συχνά αυτά, αλλά νομίζαμε ότι απλώς τα θύματα είχαν την εύνοια των προϊσταμένων μας» (Φωτογραφία: ΑΡ) Η Λη Σο Γιον, που υπηρέτησε στο στρατό της Β. Κορέας πριν διαφύγει στη Δύση το 2008, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ ότι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συχνά θώπευαν τις στρατιωτίνες στους γοφούς και τα στήθη τους, ή έβαζαν τα χέρια τους κάτω από τις στολές τους όταν περνούσαν μπροστά τους. Τα βλέπαμε συχνά αυτά, αλλά νομίζαμε ότι απλώς τα θύματα είχαν την εύνοια των προϊσταμένων μας» (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ορισμένες από τις γυναίκες που μίλησε στην ΜΚΟ, είπαν ότι συχνά τα θύματα βιασμών αποπέμπονται από το Πανεπιστήμιο, ή τις δέρνουν και τις εγκαταλείπουν οι άνδρες τους επειδή θεωρούν ότι ντρόπιασαν την οικογένειά τους.

«Η σεξουαλική βία στη Βόρεια Κορέα είναι κοινό μυστικό, που γίνεται ανεκτό από το καθεστώς. Οι Βορειοκορεάτισσες θα έλεγαν κι αυτές “Me Too” αν πίστευαν ότι υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν, αλλά η δικτατορία του Κιμ Γιονγκ Ουν τους κλείνει τα στόματα», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW, Κένεθ Ροθ.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας για την εξουδετέρωση της βορειοκορεατικής πυρηνικής και πυραυλικής απειλής από Ουάσιγκτον και Σεούλ, που απέφυγαν προσεκτικά την μετωπική σύγκρουση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα «γνήσια ανθρώπινα δικαιώματα» και απορρίπτει τη διεθνή κατακραυγή ως εκστρατεία κατασυκοφάντησης του «ιερού σοσιαλιστικού συστήματός» της.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε, ωστόσο, σε επιτροπή του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων, μόλις πέντε άτομα καταδικάστηκαν για βιασμό το 2015 στη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ