Ιρανοί Φρουροί της επανάστασης χειρίζονται πλέον τους συριακούς πυραύλους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να καταρρίψουν αμερικανικό ή ισραηλινό αεροσκάφος, εν αναμονή πιθανής ισραηλινής επιχείρησης "εξουδετέρωσης τους".
Χθες μάλιστα τέσσερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισέβαλαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου πετώντας κοντά στα σύνορα της Συρίας, όπου βρίσκονται τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ισραηλινά μαχητικά εντοπίστηκαν κοντά στη βόρεια Λιβανέζικη πόλη της Τρίπολης.
Τα F-16 αφού πλησίασαν τα σύνορα της Συρίας πάνω από το Λίβανο, έκαναν ξαφνικά απότομη στροφή και έφυγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και το Ισραήλ.
Διεθνείς αμυντικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το γεγονός ότι, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία άρχισε να ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας για την ετοιμότητα του συστήματος αεράμυνας S-300, με στόχο νέες πιθανές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
Στην ίδια την Συρία τώρα, στην καλύτερη φυλασσόμενη συριακή αεροπορική στρατιωτική βάση T4 στο Jabal Tiyas τοποθετήθηκαν τρεις μοίρες των πυραύλων S-300PMU-2 με 8 εκτοξευτήρες.
Το εκπληκτικό είναι ότι δεν θα τους χειρίζονται Ρώσοι ειδικοί όπως είχε αναφερθεί, αλλά Ιρανοί, κάτι που σήμανε συναγερμό σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ αμέσως.
O συριακός στρατός εγκαθιστά το σύστημα S300 και στα συρο-λιβανέζικα σύνορα.
Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες Ισραηλινός υπουργός αποκαλύπτοντας μάλιστα κυοφορούμενη "εναέρια ή χερσαία επιχείρηση καταστροφής τους", μιας και τα εν λόγω αντιαεροπορικά συστήματα έχουν καταστεί βραχνάς των Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι με την σειρά τους πιέζουν τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων DEBKA, ΗΠΑ και Ισραήλ ανησυχούν από την πληροφορία ότι η Μόσχα αποφάσισε να παραδώσει τους πυραύλους S-300 σε Ιρανούς αξιωματικούς που έχουν εκπαιδευτεί φυσικά στην Ρωσία και οι οποίοι χειρίζονται άνετα τους αντίστοιχους ιρανικούς πυραύλους.
Για τον λόγο αυτόν ιρανική ομάδα στρατιωτικών έχει ήδη αποσταλεί στην Συρία σύμφωνα με έκθεση αποκλειστικών πηγών του DEBKAfile.
Οι αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών που έφεραν τα νέα στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ ανέφεραν επίσης, ότι οι Ρώσοι τους «πέρασαν» στην χώρα ως Ιρανούς εργάτες.
Έτσι Αμερικανοί και Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι από την ανακάλυψη αυτή, αλλά οι πηγές τόνισαν ότι οι Ρώσοι παρέδωσαν τελικά στη Συρία παρωχημένης τεχνολογίας συστοιχίες.
Μία από τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών είναι ότι οι συριακοί πύραυλοι θα είναι επιχειρησιακοί πολύ γρήγορα, ενώ το πιο επικίνδυνο είναι ότι τα ιρανικά πληρώματα των S-300 στη Συρία θα βρεθούν σε αντίθεση με την ρωσική διοίκηση, σε περίπτωση που αμερικανικά ή ισραηλινά αεροσκάφη επιχειρήσουν αεροπορική επιδρομή στην Συρία.
Για το Ισραήλ αυτή η κίνηση της παρουσίας Ιρανών, έχει καλές όσο και κακές πτυχές: αφενός θα είναι μια ανακούφιση για τα ισραηλινά αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν τους S-300 της Συρίας, διότι δεν χρειάζεται να φοβούνται μήπως εξουδετερώσουν ρωσικά στρατεύματα, αλλά από την άλλη, με τη διαχείριση της αεροπορικής άμυνας της Συρίας το Ιράν, ενισχύει περαιτέρω τη στρατιωτική θέση στη χώρα.
Λίγο μετά τη δημοσίευση αυτής της αποκάλυψης, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές πληροφοριών ανακάλυψαν ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στη Συρία τρεις μοίρες πυραύλων S-300, με οκτώ εκτοξευτές με 100 βλήματα ανά εκτοξευτή.
Όλα τα συστήματα έχουν υποβληθεί σε σημαντικές ανακατασκευές στα αμυντικά εργοστάσια της Ρωσίας.
Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Συρία συνολικά 300 αντιπυραυλικά βλήματα τα οποία είναι σε κατάσταση ετοιμότητας δράσης.
Την ίδια στιγμή η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Περιφερειακής Συνεργασίας Tzhahi Hanegbi.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αποστολή ρωσικών S-300 στη Συρία ήταν ένα λάθος, αλλά στην πραγματικότητα η αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων αεράμυνας τείνει στο μηδέν, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα διαθέτει μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.
«Οι S-300 δεν θα ενισχύσουν την άμυνα της Συρίας με οποιοδήποτε αξιοσημείωτο τρόπο. Αμφιβάλλω ότι μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και αυτά τα F-35. Αυτά τα συγκροτήματα μπορούν να καταστραφούν τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος», δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας εμμέσως ότι και το σενάριο χερσαίας επιδρομής επίλεκτης ισραηλινής ομάδος στην Συρία, αποτελεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν τη Συρία: Ενίσχυση αμερικανικών F-35 στο Ισραήλ λόγω των S-300 – Μετασταθμεύουν και F-22 σε Ιορδανία), είχαμε αναφέρει ότι το Ισραήλ θα λάβει σύντομα επιπλέον αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ν.Τραμπ έδωσε εντολή για την παράδοση επιπλέον αεροσκαφών F-35, άμεσα παραδοτέων στο Ισραήλ, σε απάντηση των τεσσάρων ρωσικής κατασκευής συστοιχιών S-300 που παραδόθηκαν στον Άσαντ, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος ενώ πληροφορίες φέρουν και την μεταστάθμευση F-22 σε Ιορδανία.
Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι το σύστημα αεράμυνας των Ρώσων μετά και την παράδοση των S-300 στην συριακή αεράμυνα, αποτελεί μια είδους «ασπίδα» στις κινήσεις Ιρανών, Χεζμπολάχ και Σύρων κατά του Ισραήλ και αυτό σήμανε συναγερμό στην χώρα.
Η απόφαση του Λευκού Οίκου ελήφθη, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ σε ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, σχετικά με την αύξηση της απειλής κατά του Ισραήλ.
Όλα αυτά όμως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις στην συριακή βάση από πλευράς Αμερικανών και Ισραηλινών, πολύ γρηγορότερα μάλιστα από όσο υπολογίζεται.