Κόσμος

Ναυαγούν οι Αμερικανο-τουρκικές διαπραγματεύσεις για Μάνμπιτζ και F-35 - Τυφλό κουβά θα παραδώσουν οι Αμερικανοί


Ναυαγούν οι αμερικανο-τουρκικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Πομπέο και Τσαβούσογλου, αν κρίνουμε από τους κεραυνούς που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίες απέχουν πολύ από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των Τούρκων που διέδιδαν πριν λίγες ώρες.

Μετά την συνάντηση του με τον Μ.Πομπεό στην Ουάσινγκτον, ο Μ.Τσαβούσογλου σε αυστηρό τόνο είπε:

"ότι η γλώσσα απειλών του Αμερικανικού Κογκρέσου δεν είναι αποδεκτή. Η αγορά των ρωσικών S-400 έχει κλείσει και η συμφωνία έχει γίνει".(σσ αρα πως θα πάρουν τα F-35;)

"Δηλώσαμε στις [Ηνωμένες Πολιτείες] ότι δεν ανταποκρίνομαστε καλά στις απειλές. Όσον αφορά την υπόθεση των F-35, έχουμε ήδη υπογράψει τη συμφωνία....", δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σε δημοσιογράφους.

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν στην Τουρκία από που θα αγοράσει όπλα" επανέλαβε ο Μ.Τσαβούσογλου.

"Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την κρίση με την Τουρκία. Αυτοί υποστηρίζουν το YPG/PYD στην Συρία".

Για το ζήτημα του Αμερικανού πάστορα,  Andrew Brunson, ο οποίος κρατείται φυλακισμένος στην Τουρκία "είναι θέμα της Δικαιοσύνης" είπε ο Μ.Τσαβούσογλου

Η εφαρμογή του “οδικού χάρτη” που καθόρισαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία προκειμένου να απομακρυνθεί η απειλή μιας ένοπλης σύγκρουσης στη συριακή πόλη Μανμπίτζ θα είναι μακρά και “περίπλοκη” καθώς απομένουν να διευκρινιστούν, μέσω διαπραγματεύσεων, πολλές λεπτομέρειες ακόμη, δήλωσε έπειτα ένας Αμερικανός αξιωματούχος "παγώνοντας" τα τουρκικά χαμόγελα.

Ο “οδικός χάρτης” στόχευε κυρίως στην τήρηση της αμερικανικής δέσμευσης να μετακινηθούν οι YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, εξήγησε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόκειται όμως για ένα “ευρύ πολιτικό πλαίσιο” οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Αρα γιατί πανηγύριζαν οι Τούρκοι;

Η εφαρμογή του θα γίνει “σε στάδια, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου”, πρόσθεσε δίνοντας έτσι πολλές ερμηνείες και αφήνοντας ανοικτά πολλά ενδεχόμενα.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι “οι κοινές περιπολίες”, όμως διέψευσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο, λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.

Αρα τι συζητούσαν Πομπέο-Τσαβούσογλου; Μάλλον το απόλυτο τίποτα...

“Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι “δεν θα είναι εύκολο” αλλά όλοι θα ωφεληθούν γιατί θα σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η Μανμπίτζ. “Περνάμε στην επόμενη φάση αφού ολοκληρωθεί η πρώτη”, κατέληξε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν πολύ αόριστα για το μέλλον των τοπικών συμβουλίων που διοικούν την πόλη. Οι YPG θα αποχωρήσουν και θα αντικατασταθούν με ντόπιους αξιωματούχους, είπε ένας από αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Τούρκοι.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα λάβουν οι YPG σε αντάλλαγμα για την αποχώρησή τους, ένας αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι “όλοι είναι κερδισμένοι” γιατί πρόκειται για μια “βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα” της Μανμπίτζ.

Τώρα πως θα συμβεί αυτό με τους Τούρκους, είναι ένα θέμα που μόνο οι ΗΠΑ το γνωρίζουν...

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο Μάικ Πομπέο χαιρέτισε σήμερα τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία μετέχουν οι YPG, για τις πρόσφατες επιχειρήσεις τους εναντίον θυλάκων του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία. Επανέλαβε μάλιστα ότι χαίρουν της “πλήρους εμπιστοσύνης” των ΗΠΑ.

Αποχώρηση στρατιωτικών συμβούλων από τη Μανμπίτζ: Δεν έχουμε δυνάμεις εκεί, λένε οι YPG

Σε ανακοίνωσή της η YPG αναφέρει πως οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ τον Νοέμβριο του 2016, όμως κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να εργασθούν με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και να εκπαιδεύσουν ντόπιους αντιτζιχαντιστές μαχητές.

Οι YPG κατέλαβαν τη Μανμπίτζ εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος το 2016. Οι ΗΠΑ έχουν εκεί στρατιωτική παρουσία και βοηθούν τους Κούρδους πολιτοφύλακες, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας. Η ένταση μεταξύ Αμερικανών και Τουρκών κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απειλούσαν μάλιστα ότι θα συνεχίσουν την προέλασή τους μέχρι τη Μανμπίτζ. Τότε συγκροτήθηκε μια τουρκοαμερικανική ομάδα εργασίας η οποία κατέληξε σε αυτόν τον “οδικό χάρτη” που οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εφαρμόσουν “για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μανμπίτζ”, χωρίς όμως να αποκαλύψουν το περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία προβλέπει ότι 45 ημέρες μετά την 4η Ιουνίου θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές επιθεωρήσεις (ΗΠΑ και Τουρκίας) στη Μανμπίτζ και, μέσα σε 60 ημέρες από αυτήν την ημερομηνία, θα συγκροτηθεί μια τοπική διοίκηση που θα αντικαταστήσει τα τοπικά συμβούλια στα οποία σήμερα μετέχουν και μέλη των YPG.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1003871633705234433?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1003776315890323456?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1003772549984120832?ref_src=twsrc%5Etfw

Τέλος τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400: Η Ουάσιγκτον “κόβει τα φτερά” στην Άγκυρα

Αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το μήνυμα αυτό έστειλε προς την Άγκυρα ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας τους που έκανε στο Ίδρυμα Heritage.

“H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35.

To Κογκρέσο ασχολείται αυτή την στιγμή με αυτό το ζήτημα. Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση , που αφορά την συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35» υπογράμμισε ο Μίτσελ.

Τα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας είναι τα F-35. Μήπως τελικά επικρατήσει η άποψη του Iσραήλ;

Το Ισραήλ έχει ψηφίσει αρνητικά στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Haaretz! Η εφημερίδα επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο ο οποίος υποστηρίζει πως το Ισραήλ συζητά το θέμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

Το Ισραήλ εμφανίζεται αρνητικό σ΄ αυτή την προοπτική ,θα προτιμούσε να είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που διαθέτει τα αεροσκάφη 5ης γενιάς και ως εναλλακτική λύση συζητά την παράδοση F-35 με “κουτσουρεμένο λογισμικό”!

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, το Ισραήλ θα επιθυμούσε να είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή εξοπλισμένη με το F-35 για να διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ δεν επιθυμεί την απόκτηση του αεροσκάφους από την Τουρκία, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, την διαρροή κρίσιμων πληροφοριών για τις ικανότητες του F-35 σε γειτονικές εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες.

Έτσι σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, αυτό που συζητούν ΗΠΑ και Ισραήλ αυτή την περίοδο είναι η αποτροπή παράδοσης συγκεκριμένου λογισμικού στους Τούρκους, που θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Πηγές στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα της παράδοσης από τις ΗΠΑ στους Τούρκους του συγκεκριμένου λογισμικού, αποτελεί μέρος των διμερών διαπραγματεύσεων για την συνέχιση της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Και κάπως έτσι θα αρνηθεί η ίδια η Τουρκία να το παραλάβει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ