ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
"Η δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια». «Απαντάμε με διάφορους τρόπους».
«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν».
«Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής...είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».
«Το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει να έχει διάλογο. Είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», είπε. «Εργαζόμαστε για να οργανώσουμε μία σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας αυτή τη χρονιά», είπε.
Ταυτόχρονα το υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Trenchant "έσπασε τους πάγους" για να ενωθεί με δύο ακόμη αμερικανικά πλοία σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος από τον Αρκτικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια της άσκησης "Ice Exercise 18 (ICEX).
Το HMS Trenchant ενώθηκε με τα αμερικανικά υποβρύχια USS Connecticut και USS Hartford, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε βίντεο από το εσωτερικό τους στην δημοσιότητα με το CNN να περιγράφει:
"Mεταφέρουν 20 πόδια τορπίλη δύο τόνων που μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε στόχο στη στιγμή".
"Στόχος η Ρωσία".
«Χρησιμοποιώντας το άρθρο 5 θα έχουμε μια δυσανάλογη απάντηση σε ένα τέτοιο περιστατικό ΄΄εχοντας την υποστήριξη από όλους τους συμμάχους. Αυτό θα ήταν αδύνατο σε υψηλό βαθμό πιθανότητας και θα πρέπει να περιμένουμε το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 4. της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (για τη συλλογική άμυνα)», ανέφερε πηγή.
Αρθρο 4
Το πέμπτο άρθρο του Χάρτη του ΝΑΤΟ ορίζει ότι όταν έχουμε ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών της συμμαχίας , αυτό θεωρείται αυτόματα ως επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας.
Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ασφάλειας των χωρών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ .
Το τέταρτο άρθρο προβλέπει μόνο διαβουλεύσεις.
Η πηγή αποφεύγει να σχολιάσει την ίδια την πιθανότητα κατά την οποία το Λονδίνο θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 και συμβουλεύει να απευθυνθεί ο διεθνής τύπος στη βρετανική κυβέρνηση.
Κατά τη διενέργεια αυτών των σημαντικών αποφάσεων, η διπλωματική πρακτική προϋποθέτει μια σειρά υποχρεωτικών προκαταρκτικών διαβουλεύσεων με στόχο να εξεταστεί η ετοιμότητα των συμμάχων για να υποστηρίξουν μια προτεινόμενη απόφαση.
Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κλίμα, το Λονδίνο είναι απίθανο να θέσει το θέμα της ενεργοποίησης του άρθρου 5 σε επίσημο επίπεδο, επειδή αυτό θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τη φήμη τόσο της Βρετανίας όσο και του ΝΑΤΟ.
Το άρθρο 5 τέθηκε σε ισχύ μόνο μία φορά:
μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το άρθρο 4 προβλέπει διαβουλεύσεις έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που υλοποιούνταισε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα μέλος υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία, η εδαφική της ακεραιότητα ή η ασφάλεια είναι υπό πολεμική απειλή.
Όλα αυτά λόγω του περιστατικού που έλαβε χώρα για έναν Ρώσο διπλό πράκτορα ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία απειλεί παντοιοτρόπως την Ελλάδα , την ασφάλεια της , με την σύλληψη 2 στρατιωτικών , ενώ στο Αιγαίο η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη.
Η Τουρκία σύμφωνα με ειδικούς ευρίσκεται ήδη με « το ένα πόδι» εκτός ΝΑΤΟ, αγοράζει πυραύλους από την Ρωσία ενώ «κρυφοκοιτάζει» στην ευρασιατική ένωση.
Υπάρχει σενάριο που λέει ότι πιθανόν να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Μόσχα , οι οποίες θα αφορούν όλα τα κράτη μέλη , συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας με σκοπό την ακύρωση της παραλαβής πυραύλων S-400 από την Άγκυρα .
Τι θα κάνει όμως το ΝΑΤΟ όταν ο Ερντογάν τους «γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του για μια ακόμη φορά …
Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της συμμαχίας ;