Ετοιμάζει κτύπημα η Τουρκία σε ελληνικά νησιά και πολλαπλασιάζει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Κατάσκοπος που δούλευε για λογαριασμό των Τούρκων και έπεσε στα χέρια της ΕΥΠ, αποκαλύπτει πολλά για την δράση της ΜΙΤ. Τα όσα λέει παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο ίδιος ομολογεί τη δράση του αποκαλύπτοντας τα σχέδια της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά , τα οποία παραπέμπουν σε οργανωμένο σχέδιο που φτάνει ακόμα σε μελλοντική «τουρκική στρατιωτική επιχείρηση» , ειδικά σε αυτά τα 18 νησιά , τα οποία οι νέο-οθωμανοί ισχυρίζονται ότι τα έχει καταλάβει παράνομα ο ελληνικός στρατός.
Πριν από δύο μήνες, η υπόθεση του είχε επαναληφθεί στο εφετείο και του δόθηκε η μια μικρή ποινή φυλάκισης σε αναγνώριση της συνεργασίας του με τις ελληνικές αρχές. Ο κατάσκοπος είπε πολλά περισσότερα από αυτά που θα διαβάσετε τώρα.
Εγκρίθηκε και απελευθερώθηκε περίπου 24 ώρες αργότερα, χάρη στη βοήθεια του δικηγόρου του.
Στη συνέχεια συμφώνησε να γίνει η συνέντευξη από την εφημερίδα Καθημερινή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζονταν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά του και να τον θέσουν σε κίνδυνο.
Ο ίδιος αναφέρει συγκεκριμένα:
«Κάθισα μόνος του σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα στην Ελλάδα, κοιτάζοντας το Αιγαίο, όταν με προσέγγισε ένας άνθρωπος με το όνομα Mehmet. «Γεια σας Martin», μου είπε ο άντρας, προσθέτοντας ότι με είχε συναντήσει πριν χρόνια στην Τουρκία".
«Ήξερε ότι ήμουν φωτογράφος και ζήτησε κάποιες τουριστικές φωτογραφίες», θυμάται ο Μάρτιν. «Ένιωθα πολύ κολακευμένος».
Τρεις μήνες αργότερα συναντηθήκαμε ξανά, αυτή τη φορά στη Σμύρνη, όπου ο «Mehmet» επανέλαβε το αίτημά του:
«Θέλουμε εικόνες από ανεμόμυλους, παλιά σπίτια και άλλα αξιοθέατα», ενώ ήταν μαζί με πέντε άλλους άνδρες, οι οποίοι δεν έδωσαν στοιχεία.
Φορούσαν γκρι κοστούμια και μπλε πουκάμισα.
«Την επόμενη φορά φέρε το φορητό σου υπολογιστή», είπε ο Mehmet στο τέλος της συνομιλίας τους και συμφώνησαν να συναντηθούν σε εστιατόριο στη Σμύρνη μια εβδομάδα αργότερα.
«Σε αυτή τη συνάντηση ο Τούρκος πράκτορας μου αποκάλυψε ότι δεν νοιάζονταν πραγματικά για συμβατικές φωτογραφίες αξιοθέατων και μου είπε ότι ήθελε να φωτογραφήσω τις κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων. Με απειλούσε, λέγοντας ότι αν δεν συμμορφωθώ, είχαν άλλους τρόπους να με πείσουν ».
Ο «Μάρτιν» συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές για λήψη φωτογραφιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ένα ελληνικό ακριτικό νησί και φυλακίστηκε με την κατηγορία κατασκοπείας εναντίον του ελληνικού κράτους.
Είχε στρατολογηθεί από πράκτορες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) στις αρχές αυτής της δεκαετίας, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ένα "δίκτυο συνταξιούχων", μια ομάδα κατασκοπείας που περιλάμβανε ηλικιωμένους από τη Βόρεια Ευρώπη που είχαν επιλέξει να εγκατασταθούν στο Αιγαίο για θερμότερο κλίμα.
Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε:
«όταν με πλησίασαν για να με στρατολογήσουν γνώριζαν τα πάντα για μένα. Ακόμα και τις οικογένειες με τις οποίες έχω φιλικές σχέσεις, τους συνάδελφους μου ως φωτογράφος, αλλά το πιο σημαντικό ότι ήμουν ομοφυλόφιλος και ότι ήμουν σε μια ρομαντική σχέση με έναν νεαρό Τούρκο..τον Bilal », εξήγησε ο Μάρτιν.
«Στην τρίτη μας συνάντηση, ο Mehmet χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και με απείλησε, λέγοντας:
« Γνωρίζουμε ότι είσαι άρρωστος άνθρωπος Martin. Θα κάνεις ό, τι σου λέμε, ή θα βλάψουμε την οικογένεια του Bilal ή εσένα», είπε, με φωνή που έτρεμε .
Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ο Μάρτιν είχε ζήσει σε μια μεγάλη πόλη της Βόρειας Ευρώπης, αλλά λόγω προβλημάτων υγείας, οι γιατροί του συνέστησαν να μετακινηθεί κάπου θερμότερα.
Αρχικά ο ίδιος εγκαταστάθηκε στην Αττάλεια, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας και στη συνέχεια στη Σμύρνη, όπου ζούσε μια ήσυχη ζωή.
Εννέα χρόνια αργότερα, το ασφαλιστικό του ταμείο του γνωστοποίησε ότι έπρεπε να επιστρέψει σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του.
«Είχα επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και ήξερα καλά τα νησιά του Αιγαίου. Ήταν μια εύκολη απόφαση να μετακομίσουμε σε ένα από αυτά», ανέφερε στη συνέντευξη του σε ελληνικά ΜΜΕ.
Είχε αναπτύξει μια ζεστή σχέση με την οικογένεια του Bilal ενώ ζούσε στη Σμύρνη και έμεινε σε επαφή μαζί του όταν μετακόμισε στην Ελλάδα.
«Κάθε φορά που επισκεπτόμουν την Τουρκία, η αστυνομία έφτανε, λέγοντας πως όργια λάμβαναν χώρα στο σπίτι», δήλωσε στο δικαστήριο (τα πρακτικά βρίσκονται στην κατοχή της εφημερίδας Καθημερινή).
Οι πράκτορες της MIT του εγκατέστησαν ένα ειδικό λογισμικό στον φορητό υπολογιστή του και του εξήγησαν πώς έπρεπε να το χρησιμοποιήσει για να επικοινωνεί μαζί τους.
Του είπαν ότι εάν οι ελληνικές αρχές τον ανακάλυπταν , θα ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα γι 'αυτόν.
«Μου είπαν ότι κάθε μέρα θα πρέπει να ενεργοποιώ τον υπολογιστή για να λαμβάνω οδηγίες. Εκεί θα διάβαζα τι ήθελαν από εμένα και θα πήγαινα σε όποια στρατιωτική βάση ήθελαν αυτοί» .
Ο Μάρτιν είπε:
«Δεν ενδιαφέρονταν για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώτη γραμμή. Ήξεραν για εκείνες ήδη. Ήθελαν λεπτομέρειες για τις «αναδιατάξεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων» και για το τι « υπήρχε» πέρα από αυτά που φαίνονταν σε κοινή θέα , όπως πόσα και ποια στρατιωτικά οχήματα είχε κάθε εγκατάσταση, τον τύπο, πόσα από αυτά καλύπτονταν από παραλλαγή , πόσα και ποια από αυτά που ερχόντουσαν από την ηπειρωτική χώρα και μετακινούνταν σε ποια στρατιωτική βάση πήγαιναν κά ».
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν ενσωματώθηκαν σε ψηφιακές εικόνες (jpg) μέσω ειδικού λογισμικού (fotolabor).
Μου είπαν να πάρω κάποιες άχρηστες εικόνες και να τους επισυνάψω το κείμενο. Το λογισμικό που μου είχαν εγκαταστήσει μου επέτρεψε να κάνω αυτό ακριβώς», εξήγησε, προσθέτοντας:
«Όταν τους τα έστειλα, έπρεπε να τα διαγράφω αμέσως».
Κατά τη διάρκεια κάποιων ετών, μέχρι τη σύλληψή του, ο Μάρτιν ασκούσε σχεδόν καθημερινά κατασκοπεία σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις ή οτιδήποτε άλλο του ζητούσαν οι Τούρκοι πράκτορες, όπως αεροδρόμια του κάθε νησιού, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το σύστημα άρδευσης, φορτηγά πλοία και ούτω καθεξής.
«Έπρεπε να στέλνω τις φωτογραφίες στη μέση της νύχτας και μου δόθηκαν τρεις μέρες για να εκτελέσω τις οδηγίες τους. Αν δεν το έκανα ή έστελνα ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες , με διόρθωναν, λέγοντας:
«Ο φωτογράφος του οργανισμού είδε κάτι διαφορετικό». Ήταν προφανές ότι δεν ήμουν ο μόνος που εργάζονταν κάνοντας κατασκοπεία σε ελληνικά νησιά».
«Στην αρχή, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, εργαζόμουν χωρίς χρήματα. Αργότερα άρχισα να παίρνω 400 ευρώ το μήνα για τις υπηρεσίες μου, και στη συνέχεια 700 ευρώ . Προς το τέλος του χρόνου ως κατάσκοπος, όταν είχα μηνιαία αμοιβή τα 1.250 ευρώ. Τα χρήματα έμπαιναν σε τραπεζικό λογαριασμό, παρόλο που δεν του έδωσαν ποτέ τον αριθμό, προφανώς τα έστελνε μια γυναίκα που δεν γνώριζε.
Ο ίδιος συνελήφθη μετά από πέντε χρόνια μετά την πρόσληψή του, όταν οι Έλληνες αστυνομικοί τον είδαν να οδηγεί «ένα μπλε σπορ αυτοκίνητο», όπως το περιγράφουν σε αγροτικό δρόμο κοντά σε στρατιωτική βάση σε κάποιο ελληνικό νησί.
«Παρατηρήσαμε τον εναγόμενο σε χωματόδρομο. Ο δρόμος δεν ήταν κεντρικός και το αυτοκίνητο επέστησε την προσοχή μας», κατέθεσε ο Έλληνας αξιωματικός της αστυνομίας.
Ο ίδιος ομολόγησε αμέσως και περιέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια τι είχε κάνει, προσφέροντας παράλληλα στην ελληνική αστυνομία πλήρη πρόσβαση στα μηνύματα στον υπολογιστή του.
Είχε μηνύματα όπως:
"Εδώ είναι πέντε Unimog Mercedes", "Το πέρασμα τελειώνει μπροστά από ένα διώροφο πέτρινο παρατηρητήριο . Το μη εκπαιδευμένο μάτι δεν θα μπορέσει να εντοπίσει τη βάση», « Εδώ είναι 6 στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα που καλύπτονται με φύλλα», «Ένα στενό μονοπάτι οδηγεί σε μια στρατιωτική δεξαμενή και μετά από 50 μέτρα σε μία θέση παρατήρησης με 360ο "και" Στις 15/4 ένα πλοίο με 30 άρματα μάχης Leopard».
Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε έκθεση εμπειρογνωμόνων που συμπεριλήφθηκε στο φάκελο με 13 φωτογραφίες στρατιωτικών βάσεων που βρέθηκαν αποθηκευμένα στη φωτογραφική μηχανή του Martin.
«Δεν είμαι περήφανος για αυτό που έκανα. Ζητώ συγγνώμη για τις οικογένειες που έχω αφήσει πίσω . Νιώθω πολύ ντροπή να κοιτάω πολλούς ανθρώπους στα μάτια», είπε, καταλήγοντας και ζητώντας συγγνώμη από το δικαστήριο.
Ο ίδιος φέρεται να έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Βόρεια Ευρώπη. Έχει ακόμα δεσμούς με την Ελλάδα και ελπίζει να ζήσει ήσυχα τις υπόλοιπες μέρες του της ζωής του.
Από τα παραπάνω όμως συμπεραίνουμε ότι οι Τούρκοι ήθελαν μα μάθουν εξονυχιστικές λεπτομέρειες των ελληνικών θέσεων στα νησιά και το κυριότερο ότι «βιάζονται», διότι πιθανόν σίγουρα ετοιμάζουν , κάτι πολύ μεγάλο εδώ και μεγάλο διάστημα με βάθος 10ετίας για τα ελληνικά νησιά .
Αυτό το γνωρίζει η ελληνική στρατιωτική ηγεσία και έχει λάβει τα μέτρα της …αυτό είναι απόλυτα σίγουρο .