Κόσμος

Τουρκία: "Ετσι θα διαμελίσουμε την Ελλάδα αν η ΠΓΔΜ πάρει το όνομα Μακεδονία" - Δηλώσεις Ν.Κοτζιά και "βόμβα Ι.Μάζη

«Έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέλυσε την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. ¨Ομως μια εξαιρετική γεωπολιτική ανάλυση του Ι.Μάζη αλλά και μια ωμή παραδοχή από το φερέφωνο του Ρ.Τ.Ερντογάν δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς για τις κινήσεις της Αθήνας...

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τους υπουργούς για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων». (σσ η σύνθετη ονομασία περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία...)

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του σημείωσε πως «η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του "δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα"».

«Αυτό όμως», είπε ο κ. Κοτζιάς, «πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση».

Και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων».

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Παρασκευή (05/01/2018) ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετηθεί για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει σε δήλωσή του πως «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».

Το επόμενο βήμα των Σκοπιανών αν πάρουν το όνομα "Μακεδονία" - Τι λένε οι Τούρκοι

Όπως γίνεται γνωστό και μάλιστα από Τουρκία μεριά, οι Σκοπιανοί με την… ευγενή συνδρομή της «φίλης» και «συμμάχου» μας Τουρκίας, έχουν σκοπό να ανασύρουν στην επιφάνεια μέσω οθωμανικών αρχείων περιουσίες που ανήκουν σε Σκοπιανούς «Μακεδόνες», με απώτερο σκοπό την νομική τους διεκδίκηση σε περιοχές της Μακεδονίας που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους.

Την γνωστοποίηση αυτής της κίνησης, την έκανε για πρώτη φορά η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, καθώς η προσπάθεια αυτή την Σκοπιανών να ανακινήσουν θέμα περιουσιών μέσω των οθωμανικών αρχείων, γίνεται με την άμεση συνδρομή και συμμαχική συμπαράσταση στης Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή-σλάβικη γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό.

Όπως αναφέρεται, το θέμα αφορά περίπου… 2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων και που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του κρατιδίου και από Σκοπιανούς που μετοίκησαν βορειότερα κυρίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής του Σκοπιανού Γενικού Υποθηκοφυλακείου, Slavçe Trpeski, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, μετά από διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών των Σκοπίων και της Τουρκίας υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας και βοήθειας από την Τουρκία στην επιχείρηση μετάφρασης των τίτλων ιδιοκτησίας από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή, με κύριο σκοπό την καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε Σκοπιανούς, είτε αυτές βρίσκονται στην σημερινή επικράτεια του κρατιδίου, είτε εκτός σε «σκλαβωμένες» περιοχές της Μακεδονίας.

Η επιχείρηση αυτή της μετάφρασης των οθωμανικών τίτλων ιδιοκτησίας, όπως τονίστηκε από τον Slavçe Trpeski, εκτός από την εθνική έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Dragi Gyorgiev, Προέδρου του Σκοπιανού Εθνικού Ιδρύματος Ιστορίας, δηλαδή του ιδρύματος που πρωτοστατεί στην ανθελληνική σκοπιανή προπαγάνδα και που προβάλλει διεθνώς την ανιστόρητη θεωρία της καταγωγής των Σλάβων-Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Dragi Gyorgiev, ήδη έχουν μεταφραστεί περί τις 2000 οθωμανικές ιδιοκτησίες Σκοπιανών από τις αρχές του εικοστού αιώνα και όπως αναφέρεται, η προσπάθεια αυτή που έχει μεγάλη ιστορική και εθνική σημασία θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς.

Και "δώρο" τουρκικά θωρακισμένα οχήματα Kobra

Στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή παρουσίασης των 8 τουρκικών θωρακισμένων οχημάτων , παρουσία του υπουργού άμυνας των Σκοπίων Φατμίρ Μπεσίμι( Αλβανικής καταγωγής), το Σκοπιανού ΑΓΕΕΔ στρατηγού Goranç Kotés, του πρέσβη της Τουρκίας στα Σκόπια GÜROL Sökmensüer, του Τούρκου στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Οσμάν Νουρί Γιντιρίμ, ενώ παρευρέθησαν και πολλοί αξιωματικοί του σκοπιανού στρατού .

Μιλώντας κατά την τελετή ο υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Φατμίρ Μπεσίμι, δήλωσε περιχαρής ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, είναι άκρως επιτυχημένη σε κάθε στάδιο της , από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, ενώ η Τουρκία ενισχύει συνεχώς την χώρα του με πολεμικό υλικό .

«Η Τουρκία είναι ένα πρότυπο για τη συνεργασία στην περιοχή και η υπάρχουσα φιλία μεταξύ Σκοπιανών και Τούρκων είναι σημαντική» τόνισε ο Μπεσίμι .

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία ως σεβαστό μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει θερμά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπεσίμι εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί και στην επόμενη περίοδο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει 18 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια με την μορφή πολεμικού υλικού , «ενώ εδώ ε παραδόθηκαν 8 θωρακισμένα οχήματα 710 χιλιάδων δολαρίων» είπε ο Μπεσίμι, και πρόσθεσε ότι τα οχήματα η πΓΔΜ θα τα διαθέσει αμέσως στην δύναμη ταχείας επεμβάσεως που διαθέτει ( τα υπόλοιπα όμως μέχρι το 1,5 εκατομμύρια δολάρια τι αφορά δεν έγινε γνωστό τι αφορά ) .

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια GÜROL Sökmensüer απευθυνόμενος στον Σκοπιανό Αρχηγό του γενικού επιτελείου τον αποκάλεσε «φίλο και αδελφό», και τόνισε ότι θα είναι συνεχής η έμπρακτη στήριξη των εν εξελίξει σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της πΓΔΜ.

Ο ίδιος Τούρκος διπλωμάτης επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της κατάρτισης και στην προμήθεια δωρεάν στρατιωτικού υλικού του σκοπιανού στρατού.

Ο Τούρκος πρέσβης , σημείωσε ότι η αμυντική σχέση μεγαλώνει συνεχώς, καθώς και το Κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα Σκόπια περιλαμβάνει και Τούρκους αξιωματικούς που εκπαιδεύουν μέλη του σκοπιανού στρατού .

Ο ίδιος επίσης επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που παρέχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και ευχαρίστησε την Άγκυρα για την βοήθεια στην πορεία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Χακάν Τσαβούσογλου, στις 21 Δεκεμβρίου μιλώντας για την ημέρα της τουρκικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα της ΜΚΟ (ΤΙΚΑ) και της ΜΚΟ (MATÜSİTEB), τόνισε την σημασία της διατήρησης της παρουσίας των Τούρκων στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας την προσοχή του Ερντογάν σε αυτό το μέρος .

Βόμβα έριξε ο Ιωάννης Μάζης! «Νίμιτς και Μπουτάρης έχουν σχέσεις με ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος»

Σοβαρή γεωπολιτική ανάλυση σε σχέση με το σκοπιανό έκανε ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης. Ο γνωστός πανεπιστημιακός εξήγησε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι οι σημερινές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί απολύτως από εκείνες οι οποίες ήταν το 1994 και εντεύθεν», εξηγώντας ότι σήμερα η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αξιόπιστων εταίρων της Δύσης, αναφερόμενος στις στενές της σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία.

Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία ότι εάν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στους αλυτρωτισμούς τους και θα βρίσκονται στο πλευρό της Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που θέλουν είναι ένα όνομα για να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, από εκεί και πέρα άφησε να εννοηθεί ότι είναι ζήτημα δικής μας διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, «θα κατευθύνει εκείνος που έχει λιγότερη ανάγκη» και «ποιος αντικειμενικά έχει λιγότερη ανάγκη; η Ελλάδα».

Είπε ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων κατηγορούν τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ότι έχει μια υποβόσκουσα εθνικιστική και «μακεδονιστική» πολιτική σαν του Νίκολα Γκρουέφσκι. Να σημειωθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ως κάποιος «μετριοπαθής».

Επίσης ο Ιωάννης Μάζης ανέφερε ότι ο Μάθιου Νίμιτς και ο Γιάννης Μπουτάρης συνδέονται με ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος.

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=BNpikPX1kKQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF