Το ένα χαστούκι μετά το άλλο έρχονται για την Τουρκία και έχουν σαν αποτέλεσμα η εύθραυστη οικονομία της να καταρρέει. Μετά την απαγόρευση από τις ΗΠΑ για την έκδοση βίζας και την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει τεράστια πρόστιμα στις τουρκικές τράπεζες για σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν έρχεται τώρα η Γερμανία να δώσει το τελειωτικό (;) χτύπημα στην οικονομία της Τουρκίας, στέλνοντας την λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, η Γερμανία εργάζεται ενεργά για την διακοπή της χρηματοδότησης προς την Τουρκία από την κρατική τράπεζα KfW της χώρας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η κυβέρνηση της Γερμανίας «παρακολουθεί στενά τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στην Τουρκία», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση στο Bloomberg. Τα υπουργεία αξιολογούν την επενδυτική πολιτική των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, ενώ τα δάνεια για έργα του ιδιωτικού τομέα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους κατά περίπτωση.
Παρόλο που κανένα από τα θεσμικά όργανα ή τις τράπεζες δεν έχει παγώσει επίσημα καμία χρηματοδότηση, όλοι έχουν επιβάλει όμως αυστηρότερους περιορισμούς, επηρεάζοντας τη χρηματοδότηση εταιριών και τραπεζών που θεωρούνται ότι συνδέονται ή επηρεάζονται από την τουρκική κυβέρνηση.Ορισμένες γερμανικές εμπορικές τράπεζες επανεξετάζουν επίσης την έκθεσή τους στην Τουρκία, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων του Βερολίνου και της Άγκυρας, ανέφεραν αξιωματούχοι.Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί και η Μέρκελ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να περικόψει την προενταξιακή χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία. Παράλληλα, έπειτα από γερμανική προτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έβαλε στην αναμονή τα τουρκικά πρότζεκτ της, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η Commerzbank αλλάζει τις σχέσεις της με ορισμένες τουρκικές τράπεζες για να μετριάσει τον κίνδυνο δυσφήμισης, ενώ ΕΤΕπ «επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στην αξιολόγηση νέων έργων στην Τουρκία», λέει ένας εκπρόσωπος της τράπεζας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο όγκος χρηματοδότησης το 2017 θα αποδειχθεί χαμηλότερος από ότι τα προηγούμενα έτη.Όλα αυτά έστειλαν όπως ήταν φυσικό την τουρκική λίρα στον πάτο…