Όταν ο Αμντούλ Καντέρ επέστρεψε για πρώτη φορά στη πατρίδα του αντικρίζοντας τα ερείπια του σπιτιού του στη συνοικία Χαλιντίγια της συριακής πόλης Χομς, ένιωσε να μουδιάζει όλο το κορμί του. Ύστερα από πέντε χρόνια ξενιτιάς, το μέγεθος της καταστροφής τον σόκαρε.
«Στην αρχή δεν αντέδρασα καθόλου. Ήμουν σοκαρισμένος. Πήγα μέσα για πέντε ή δέκα λεπτά και έφυγα. Απλά δεν μπορούσα να το αντέξω», είπε συγκλονισμένος.
Ύστερα από μερικές εβδομάδες, ο πρώην δάσκαλος βρήκε τη δύναμη να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Βλέποντας τα ερείπια του σπιτιού του και την γειτονιά του με τα περισσότερα σπίτια να είναι μισογκρεμισμένα, άρχισε σιγά-σιγά να καθαρίζει τα συντρίμμια και να "γεμίζει" τις τρύπες που άφησαν στους τοίχους του σπιτιού οι βομβαρδισμοί.
Ο Αμπντούλ Κάντερ είναι ένας από τα 11 εκατομμύρια πολιτών της Συρίας που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν τη φρίκη του πολέμου. Πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011, ενώ άλλα έξι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Ο Αμντούλ Καντέρ με την οικογένειά του αναγκάστηκε να αλλάξει καταφύγιο συνολικά πέντε φορές. Η εμπειρία αυτή τους γέμισε φόβο αλλά και τους εξάντλησε. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά, που έπρεπε να εγκαταλείψουν το σχολείο και τους φίλους τους, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Κάθε φορά που μετακινούμασταν, έμενα πίσω στο σχολείο. Τόσες μέρες χάθηκαν», εξηγεί ο 12χρονος γιος του Αμντούλ, Σαμπντ. Ο αδερφός του, Σαλέχ, αισθάνεται κι αυτός πόνο στην ψυχή του όταν βλέπει τι απέμεινε από το σχολείο του.
«Αυτό είναι το σχολείο στο οποίο πέρασα όλη μου τη ζωή», είπε, κοιτώντας ψηλά τους τοίχους με τις τρύπες από τις σφαίρες.
Ο Αμντούλ Καντέρ είχε αποφασίσει να επιστρέψει μαζί με την οικογένειά του στην πατρίδα του. Με την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Η οικογένεια του Καντέρ κατάφερε να ανακαινίσει ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού της προκειμένου να είναι λειτουργικό.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, περισσότεροι από 9.405 άνθρωποι, κάτοικοι στη πόλη Χομς έλαβαν οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια τους, το 2016. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι, εντός του έτους, να παρασχεθεί οικονομική στήριξη σε 15.300 άτομα.
Παρόλο που μέχρι τώρα η οικογένεια του Καντέρ είναι μόνο μία από τις πέντε οικογένειες που έχουν επιστρέψει στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς συνοικία Χαλιντίγια, ο Αμντούλ και η οικογένειά του είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση του σπιτιού τους και της... ζωής τους.