Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε σήμερα να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με κατηγορίες για διαφθορά που έχει διατυπώσει η αντιπολίτευση εναντίον του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί στα Panama Papers, χωρίς ωστόσο να ζητεί την καθαίρεσή του.
«Μια έρευνα εις βάθος είναι απαραίτητη», δήλωσε ο δικαστής Ασίφ Σαΐντ Χόζα ανακοινώνοντας την πολυαναμενόμενη αυτή απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από μήνες διαδικασιών που ξεκίνησαν μετά τη δημοσίευση πέρυσι εγγράφων που αναφέρονταν σε υπεράκτιες εταιρίες συμμετοχών στις οποίες ιδιοκτήτες είναι τα παιδιά του.
Το Δικαστήριο διέταξε τη σύσταση μέσα σε επτά ημέρες μιας επιτροπής έρευνας η οποία θα περιλαμβάνει από κοινού εκπροσώπους του γραφείου κατά της διαφθοράς και των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της εντός 60 ημερών.
Μόνο δύο από τους πέντε δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν πως ο Σαρίφ είναι «ανέντιμος» και ζήτησαν την καθαίρεσή του για τον λόγο αυτόν.
Η υπόθεση, την οποία ξεκίνησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ίμραν Χαν, κυριαρχεί εδώ και μήνες στα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν, όπου οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2018, με τη λήξη της τρίτης θητείας του Σαρίφ.
Ο Σαρίφ και τα παιδιά του έχουν αρνηθεί οτιδήποτε επιλήψιμο.
Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τη δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, που έχει έδρα τον Παναμά, η κόρη και δύο γιοι του Σαρίφ είναι ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιριών συμμετοχής που έχουν εγγραφεί στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις χρησιμοποίησαν για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο.
Ο Σαρίφ είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο πέρυσι πως ο πλούτος της οικογένειάς του αποκτήθηκε νόμιμα κατά τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της ενασχόλησής του με την πολιτική και πως δεν έχει μεταφέρει χρήματα σε υπεράκτιες εταιρίες.
Το κόμμα του Χαν είχε δηλώσει πριν από την ανακοίνωση της απόφασης ότι δεν θα ξεκινήσει εκ νέου διαδηλώσεις στους δρόμους αν η δικαστική απόφαση είναι αντίθετη με τις προσδοκίες του.