Η Ατλαντική Συμμαχία έχει πλέον μικρή επιρροή στην Τουρκία, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα , ενώ σύμφωνα με το καταστατικό το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αποβάλει ένα κράτος μέλος ή να το «τιμωρήσει» με οποιαδήποτε τρόπο . Η συνθήκη μπορεί να λυθεί μόνο από το ίδιο το κράτος μέλος.
Ας ρίξουμε μια ματιά σύμφωνα με δημοσίευμα για το ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει η Άγκυρα και τα μειονεκτήματα του ΝΑΤΟ στην σχέση αυτή.
Πόσο σημαντική είναι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ γεωγραφικά-γεωπολιτικά
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1949 με 12 ιδρυτικά μέλη (δύο κράτη της Βόρειας Αμερικής και 10 χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης).
Η Τουρκία και η γειτονική Ελλάδα προσχώρησαν από κοινού στο ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του 1952, σηματοδοτώντας την πρώτη του είδους διεύρυνση της συμμαχίας.
Ήταν μια σημαντική κίνηση για την Ευρώπη και για την Αμερική. Η Τουρκία είχε πλέον τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, αλλά και του Αιγαίου . Κάτι τρομερά σημαντικό για τις ΗΠΑ στην περιοχή.
Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε, επομένως, να ασκήσει προληπτικά μέτρα και διακοπή στην άμεση πρόσβαση του πολεμικού στόλου της Σοβιετικής Ένωσης στα λιμάνια της Μεσογείου και τώρα της Ρωσίας .
Επιπλέον, η Τουρκία ήταν μια κοσμική χώρα ( τώρα ισλαμική) , πλούσια σε φυσικούς πόρους και ευρίσκονταν κοντά στην Μέση Ανατολή.
Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται απεγνωσμένα την Τουρκία σήμερα για τους ίδιους λόγους που την είχε ανάγκη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Γεωπολιτικά, η Τουρκία διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι συνορεύει με άκρως προβληματικά σημεία της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας.
Η χώρα επίσης διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ. Τούρκοι έχουν συμμετάσχει στην ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν δύο φορές και έχουν αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες να υπηρετήσουν υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Συρία και την Λιβύη.
Η πόλη-λιμάνι της Σμύρνης φιλοξενεί ένα από τα πέντε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το συντονισμό μεγάλων επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων .
Η νατοϊκή διοίκηση LANDCOM στην Σμύρνη , υπάγεται στο Ανώτατο Συμμαχικό στρατηγείο της Ευρώπης. Επίσης υπάρχει ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο των ΗΠΑ στη Σμύρνη.
Συνολικά, εκτιμάται ότι οι τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε 20 περιοχές στην Τουρκία είναι άκρως σημαντικές και εν μέρει χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία φιλοξενεί επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της πυρηνικής ικανότητας αποτροπής του ΝΑΤΟ.
Επίσης ένα ραντάρ X-Band ζωτικής σημασίας για την πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ , ευρίσκεται τοποθετημένο στην Άγκυρα συμβάλλοντας στις προσπάθειες της δυνάμεως ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ
Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στην πόλη των Αδάνων, δεν είναι μια αμιγώς νατοϊκή εγκατάσταση, είναι ωστόσο, εξαιρετικής σημασίας για τη συμμαχία και τις ΗΠΑ ειδικότερα.
Χρησιμεύει ως βάση για τις αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των Τζιχαντιστών στην Συρία και το Ιράκ. Ενώ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στους πολέμους στον Περσικό Κόλπο και την αποστολή στο Αφγανιστάν.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διατηρεί μια μεγάλη αεροπορική βάση εκεί με περίπου 2.000 στρατιώτες και περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες με μαχητικά αεροσκάφη Tornado που προσωρινά σταθμεύουν εκεί.
Τουρκικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία
Η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση ως μοχλό «πίεσης» στην πρόσφατη διένεξη της με τουλάχιστον δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Με τις ΗΠΑ, για την υπόθεση έκδοσης του Μουσουλμάνου κληρικού Fethullah Gulen, ο οποίος κατηγορείται ως εγκέφαλος του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος . Ενώ η Άγκυρα έχει επικρίνει επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των κουρδικών ομάδων στον αγώνα κατά του Daesh στη Συρία.
Η Τουρκία είναι επίσης σε διαμάχη με την Γερμανία, μια χώρα μέλους του ΝΑΤΟ για το κοινοβουλευτικό ψήφισμα σχετικά με την αρμενική γενοκτονία .
Μέσα στο 2016, η Bundestag αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που συνέβη πριν από έναν αιώνα, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Τουρκία.
Γερμανοί βουλευτές κατά συνέπεια, απαγορεύεται αυτήν την στιγμή να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ. Εάν αυτό δεν τελειώσει σύντομα, το Βερολίνο θα μπορούσε να αποσύρει την γερμανική δύναμη από την Τουρκία.
Κανόνες συμμετοχής και αποβολής χώρας μέλους από το ΝΑΤΟ
Η Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου δεν έχει καμία αναφορά για αποβολή ή αποχώρηση χώρας μέλους από τη συμμαχία, ούτε τυχόν κυρώσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η συνθήκη μπορεί να λυθεί μόνο από το ίδιο το κράτος μέλος. Και αυτό μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
Με λίγα λόγια οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν και εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτά που έδωσαν στο ΝΑΤΟ , ενώ η χώρα μας πάντοτε τα έδινε όλα χωρίς κανένα αντίκρυσμα.