Κόσμος

Τουρκία εναντίον Ρωσίας και Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν

Από τις  πρώτες ημέρες του 2016 , η  Μέση Ανατολή ευρίσκεται στα  πρόθυρα ενός «μεγάλου» πολέμου μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων του  Ιράν και της Σαουδική Αραβία, η οποία εδώ και 40 χρόνια, κρατάει το "κλειδί και την κλειδαριά" για την διαχείριση ολόκληρης της περιοχής, αναφέρει δημοσίευμα .

Σχεδόν όλα τα think tanks και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καταλήξει  στο κατηγορηματικό συμπέρασμα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην γεωπολιτικό  σκηνικό,  μυρίζει «μπαρούτι».

Η  Τουρκία, η Συρία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, οδηγούνται ταχύτατα   προς μια  αποσταθεροποίηση και πόλεμο, που όμοιο του η Μέση Ανατολή  έχει να δει από την εποχή της  ισραηλινο-αιγυπτιακής αντιπαράθεσης.

Η κατάσταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν κλιμακώθηκε δραματικά μετά την εκτέλεση του  Σαουδάραβα σιίτη  ιεροκήρυκα, Σεΐχη Al-Nimrah Nimrah,

Στην πόλη  Σέιχ εκτελέστηκαν ακόμη σαράντα εννέα σιίτες , των οποίων μόνο λάθος ήταν ότι απαίτησαν από τις αρχές του βασιλείου να επεκταθούν  τα δικαιώματα των Σιιτών.

Η σιιτική μειονότητα στην Σαουδική Αραβία, δεν έχει  το δικαίωμα να διεξάγει  ελεύθερα τις θρησκευτικές της τελετές, σύμφωνα με την σιιτική παράδοση του Ισλάμ.

Σε απάντηση προς την εκτέλεση του Ιεροκύρηκα  στην πρωτεύουσα του σιιτικού Ιράν υπήρξε  κάψιμο της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας από τους "αγανακτισμένους Ιρανούς .

Η εκτέλεση των σιιτών Σαουδαράβων  ακτιβιστών εκθέτουν την σουνιτική μοναρχία. Η αντιπολίτευση έχει μια μακρά ιστορία, και αν και τυπικά μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας υπάρχουν  εννοιολογικές διαφορές  θεολογικού χαρακτήρα, ο πραγματικός λόγος της σφοδρής  σύγκρουσης τους είναι  καθαρά   γεωπολιτικά συμφέροντα  στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία έχει  μετατραπεί  εδώ και καιρό  σε ένα είδος «τοπικού  παραρτήματος» των ΗΠΑ, με σκοπό το αντιστάθμισμα και την καταστολή των  ηγετικών φιλοδοξιών του Ιράν.

Οι Σαουδάραβες και οι υπόλοιποι «υποτελείς  σουνίτες » ( Μπαχρέιν,  Κατάρ,  Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) "υπαγόρευαν" στο Ιράν τις «τιμές» του πετρελαίου, ελαχιστοποιώντας έτσι αποτελεσματικά τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράν, με την χρήση  κυρώσεων  στην ασθενική ιρανική οικονομία.

Επιπλέον, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι στην πραγματικότητα ήδη σε έμμεση στρατιωτική σύγκρουση στην Συρία, επειδή το Ιράν στηρίζει την κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ και οι  Σαουδάραβες στηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση , συμπεριλαμβανομένων και των  τζιχαντιστών .

Αξιόπιστα αμυντικά ινστιτούτα ως γνωστό πιστοποίησαν ότι το  τρομοκρατικό  τέρας, γνωστό και ως  «ισλαμικό κράτος», είχε ως σπόνσορες την  Τουρκία και την Σαουδική Αραβία .

Εν πάση περιπτώσει όμως , η κύρια χρηματοοικονομική  ροή  και ιδεολογική υποστήριξη των ισλαμιστών προέρχονταν  κυρίως από την πλευρά του Ριάντ.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύγκρουση « άνοιξε» τους Ασκούς του Αιόλου σε όλες τις αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Ρωσία αντιτίθεται στην Τουρκία. Η Τουρκία με την σειρά της οδήγησε το Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας .

Η Τουρκία προκάλεσε την σύγκρουση με τη Ρωσία, προσπαθώντας να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τις δράσεις της Μόσχας στην Συρία.

Στην περίπτωση του Ιράν, χρησιμοποίησε την θρησκεία  για την δημιουργία της  σύγκρουσης.

Στην πραγματικότητα, η ένωση των Τούρκων και των Σαουδαράβων  σε  ένα  σουνιτικό συνασπισμό είχε ως  αποστολή την ισοπέδωση της επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στην συριακή σύγκρουση.

Και αν μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς  ως ένα πιθανό σενάριο, ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας μοιάζει πολύ  πιο πιθανή προοπτική .

Σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο πόλεμος των δύο περιφερειακών δυνάμεων  θα διασπείρει τις αρνητικές  του συνέπειες  σε όλη την  παγκόσμια οικονομική και πολιτική κατάσταση, εξαπλώνοντας την αστάθεια πολύ πέρα ​​από την Μέση Ανατολή.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr με τίτλο ( «Βρωμάει μπαρούτι» και στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε Σ.Αραβία και Ιράν), είχαμε αναφέρει πρώτοι από όλους ότι περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση  που καλύπτει  ολόκληρη την Μέση Ανατολή και της Ανατολική Μεσόγειο.  Πρόκειται για αλληλοσυγκρουόμενα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής.

Η ουσία όμως είναι ότι  το Ιράν άνοιξε την «θύρα» μιας  άλλης μεγάλης κρίσης με την Σ.Αραβία και το Κουβέιτ,  αναγγέλλοντας την έναρξη των δύο προγραμμάτων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων  κατά μήκος του πεδίου Dorra (γειτνιάζει με Σ.Αραβία και Κουβέιτ), αγνοώντας τους «πάντες» και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε διαγωνισμούς για την εξερεύνηση πετρελαίου, μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο της δύσης   σε διάφορα  πεδία , συμπεριλαμβανομένου και του « αμφισβητούμενου»   κοιτάσματος Dorra , το οποίο εξακολουθεί να είναι το «σημείο» διαφωνιών και  διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν,  της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση στο Κούρσκ: Ήρθαν οι εξολοθρευτές Τσετσένοι κατά των Ουκρανών που έχουν καταλάβει στρατηγικό αγωγό φυσικού αερίου (Βίντεο)

Σώθηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος που χθες ήταν “ νεκρός” για δυτικά ΜΜΕ-Συγκροτήθηκαν ειδικές ρωσικές δυνάμεις που...