Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το βράδυ της στο λιμάνι της Σύρου, όταν περίπου 155 επιβάτες του πλοίου «Blue Star Μύκονος» προερχόμενοι από την Ικαρία αρνήθηκαν να αποβιβαστούν, παρότι σύμφωνα με τα εισιτήριά τους είχαν δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Σύρο. Όπως αποκαλύφθηκε, ο πραγματικός τους προορισμός ήταν ο Πειραιάς, γεγονός που ήρθε στο φως κατά την αποβίβαση και δημιούργησε σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα.
Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Αγιος Ευστρατιος -Λέσβος-Χίος-Βαθύ-Καρλόβασι-Φούρνοι-Ευδηλος- Μύκονος -Σκύρος-Πειραιάς, ήταν γεμάτο, λόγω της αυξημένης εορταστικής κίνησης, και δεν υπήρχε δυνατότητα οι 155 από τους συνολικά 299 που είχαν τελικό προορισμό τη Σύρο, να συνεχίσουν το ταξίδι τους καταβάλλοντας πρόστιμο – όπως γίνεται σε άλλες, ηπιότερες περιπτώσεις. Ενημερώθηκαν σαφώς ότι έπρεπε να αποβιβαστούν στη Σύρο, όπως ανέγραφε το εισιτήριό τους.
Πρόκειται για μία παλιά τακτική, που παρατηρείται με επιβάτες να δηλώνουν ενδιάμεσο σταθμό, όπως η Σύρος, για να εξασφαλίσουν φθηνότερο εισιτήριο ή απλώς να βρουν θέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι λογιστές του πλοίου εντόπισαν το φαινόμενο βάσει εσωτερικών οδηγιών από την εταιρεία και ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Σύρου, το οποίο σε συνεργασία με το πλήρωμα και την εταιρεία προχώρησε σε συντονισμένη επιχείρηση αποβίβασης των επιβατών.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Όταν το πλοίο είναι γεμάτο, όπως συνέβη τώρα με τις γιορτές, δεν υπάρχει περιθώριο για παρατυπίες. Αυτές οι καταχρηστικές συμπεριφορές δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις», επισημαίνει ο έμπειρος καπετάνιος της ακτοπλοΐας Σιδερής Μαμμίδης.
Η εταιρεία Blue Star Ferries, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αφήσει τους επιβάτες στη Σύρο, αποφάσισε λόγω της εορταστικής περιόδου, να προχωρήσει σε έκτακτο δρομολόγιο με το πλοίο “Blue Star Πάρος”, το οποίο κατέπλευσε άδειο από τον Πειραιά στο νησί.
Το Ε/Γ-Ο/Γ «Blue Star Πάρος» απέπλευσε από το λιμάνι της Σύρου με 155 επιβάτες, 4 Ι.Χ. και 2 δίκυκλα, με προορισμό τον Πειραιά. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 05:15 σήμερα τα ξημερώματα.
«Ήταν στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας να τους αφήσει στο νησί. Αντ’ αυτού, προχώρησε σε ενέργειες που της κόστισαν επιχειρησιακά και οικονομικά, αλλά έδειξαν συνέπεια και σεβασμό στους πολίτες, έστω και αν αυτοί δεν στάθηκαν συνεπείς με τις δικές τους υποχρεώσεις», αναφέρει ο καπετάνιος Μαμμίδης.
Το φαινόμενο των παραπλανητικών δηλώσεων προορισμού έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισιτήρια εντός των πλοίων, καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες κόβουν εισιτήριο για ενδιάμεσο προορισμό με σκοπό να φτάσουν φθηνότερα στον τελικό τους σταθμό. Η πρακτική αυτή δεν είναι μόνο καταχρηστική, αλλά και επικίνδυνη, αφού σε περιόδους υψηλής πληρότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπεράριθμες μεταφορές και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο δίωξης για παρακώλυση συγκοινωνιών στους επιβάτες που δήλωσαν ψευδή προορισμό.
Μια υπόθεση που αποδεικνύει πως, όταν ζητάμε ποιότητα, ακρίβεια και συνέπεια από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οφείλουμε και ως επιβάτες να δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό και υπευθυνότητα.
«Ήταν κρίσιμης σημασίας η επέμβαση του πληρώματος, σε αγαστή συνεργασία με το Λιμεναρχείο. Εάν δεν αποβιβάζονταν οι επιβάτες χωρίς έγκυρο εισιτήριο για Πειραιά, κινδυνεύαμε να μην μπορέσουμε να επιβιβάσουμε όσους είχαν προνοήσει και είχαν κάνει κράτηση μέρες πριν», τονίζει ο καπετάνιος. «Ας μη ξεχνάμε ότι μπορεί να μιλάμε για μονοπώλιο στην ακτοπλοΐα, αλλά εδώ η εταιρεία λειτούργησε με συνέπεια και επαγγελματισμό. Ήταν στη διακριτική της ευχέρεια να αφήσει αυτούς τους επιβάτες να βολοδέρνουν στη Σύρο. Αντ’ αυτού, ανέλαβε το κόστος να στείλει άδειο πλοίο για να τους παραλάβει», επισημαίνει ο καπετάνιος Σιδέρης Μαμμίδης.
Η όλη επιχείρηση όμως δεν ήταν χωρίς κόστος και ταλαιπωρία. Επιβαρύνθηκε επιχειρησιακά και το πλήρωμα του “Blue Star Πάρος”, το οποίο εκτέλεσε και το σημερινό προγραμματισμένο πρωινό δρομολόγιο από Πειραιά ενώ δημιουργήθηκε αναστάτωση και στους υπόλοιπους επιβάτες, που περίμεναν να επιβιβαστούν κανονικά από τη Σύρο.
Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου που έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Όπως τονίζουν στελέχη της ακτοπλοΐας, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στα εισιτήρια εντός των πλοίων, διότι αρκετοί επιβάτες κόβουν εισιτήριο για ενδιάμεσο σταθμό αλλά παραμένουν στο πλοίο έως τον τελικό προορισμό, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν χρήματα. Η πρακτική αυτή, πέρα από το γεγονός ότι είναι παραπλανητική και καταχρηστική, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα χωρητικότητας, υπεράριθμες μεταφορές και παρακώλυση της λειτουργίας των δρομολογίων.