Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία φαίνεται να επιβεβαιώνει τον πόνο που νιώθουν πολλοί Έλληνες πολίτες εδώ και μερικά χρόνια, δεν μπορούν να βρουν φθηνή στέγη, δεν μπορούν να αγοράσουν και δεν μπορούν πλέον να νοικιάσουν, αφού απαιτείται περισσότερο από το 1/3 του εισοδήματός τους, το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Πολλοί κατηγορούν την Airbnb (LOL) και γι' αυτό και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαγορεύσει την δημιουργία νέων Airbnb στο κέντρο της Αθήνας.
Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν την περιουσία τους όπως αυτοί θέλουν ενώ τους φορολογούν για κάθε εισόδημα που βγάζουν με μεγάλο συντελεστή.
Εν τω μεταξύ πολλές αναφορές και έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο χρόνο για λιγότερα χρήματα, καθιστώντας τους ως του πιο ριγμένους στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών με τις περισσότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στην κύρια δουλειά, ενώ οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως και μια δεύτερη, για να καλύψουν πλέον τις βασικές ανάγκες τους.
Η χώρα μας σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, είναι η φτωχότερη χώρα στη ζώνη του Ευρώ και η 2η φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία που όμως κινείται ανοδικά.
Η Ελλάδα είναι επίσης είναι η χώρα με την ταχύτερη κατάρρευση (φτωχοποίηση δηλαδή) από όλες τις χώρες μετά το 2000.
Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται στον μισθολογικό ναδίρ της Ευρώπης, αναφορικά με την πραγματική τους αγοραστικοί δύναμη
Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat ανεβάζουν τις μέσες ετήσιες αποδοχές του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα στα 17.013 ευρώ, έναντι 16.407 ευρώ το 2022.
Η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο 3,69% και αποτελεί μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρά την ανάκαμψη που λαμβάνει χώρα στην ελληνική οικονομία, οι Έλληνες πολίτες, φτωχοποιούνται με απίστευτο ρυθμό και δεν αποκλείεται η κατάσταση να χειροτερεύσει, κάτι που αναφέρει και παλαιότερο άρθρο των FT.
Το να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Βουλγαρία σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, είναι κάτι αδιανόητο και πλέον τα πράγματα οδεύουν σε πολύ άσχημους ατραπούς.
Σημειωτέων ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει για την χώρα μας, και οι μισθοί βρίσκονται σε επίπεδα 2009, ενώ οι τιμές είναι υου 2025.
Η άνοδος που συντελείται στην ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά φυσικά όχι αρκετά.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδα ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να ξεπερνά αυτό της Ελλάδας.
Πλέον, η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει στις τελευταίες στην Ευρωζώνη.