Η παραγωγή της ταινίας που αφηγείται τη ζωή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια, ξεκίνησε ναι μεν, αλλά αναγκάστηκε να διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, προκαλώντας πολλά και μεγάλα ερωτηματικά.
Ο Γιάννης Σμαραγδής θέλει με αγωνία να περατώσει την ταινία για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό και άνθρωπο Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά τα εμπόδια που βρίσκει είναι μεγάλα, σε σχέση με άλλες ταινίες που χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος.
«Εγκεκριμένη ενίσχυση από το ΕΣΠΑ βαλτώνει για μια τυπική υπογραφή εδώ και έναν χρόνο στο Υπουργείο Ανάπτυξης», ανέφερε ο σκηνοθέτης.
Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ στο KRHTH TV με Γιώργο Σαχίνη, ανέφερε την τύχη της νέας του ταινίας για τον Ιωάννη Καποδίστρια και γιατί ξαφνικά πάγωσαν τα γυρίσματα.
Γιατί και πως απειλήθηκε ο σκηνοθέτης για την ταινία και την χρηματοδότηση της και πως ο Ιωάννης Καποδίστριας "ενοχλεί" ακόμη και στη δημιουργία ταινίας για την ζωή και το έργο του.
Ο Γιάννης Σμαραγδής αποκαλεί αιχμή του δόρατος του Ελληνισμού, τον Πολιτισμό, ενώ μίλησε για το σύστημα εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία παράγουν πολίτες χωρίς εθνική συνείδηση.
Γιατί κυνηγούν τον καποδίστρια τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του;
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο άνθρωπος που ενώ μπορούσε να ζήσει πλουσιοπάροχα ως κόμης και υπουργός εξωτερικών του Τσάρου, προτίμησε να θυσιαστεί για την πατρίδα του και τους ελληνόπαιδες.
Διέθεσε όλη την προσωπική του περιουσία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του για τον υπέρ της πατρίδας αγώνα. Κινητοποίησε όλες τις γνωριμίες που είχε από ισχυρούς φίλους, αριστοκράτες, βαρόνους, οικονομικούς μεγιστάνες, τραπεζίτες, να συνδράμουν οικονομικά για την απελευθέρωση του έθνους, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Κουζίος, Ιστορικόςερευνητής, Π.Ε. Ελληνικού Πολιτισμού.
Πίστευε βαθιά ότι από την μόρφωση των παιδιών εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας. Διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα μέσα από το κίνημα του φιλελληνισμού. Κινητοποίησε τις ελληνικές κοινότητες της διασποράς, οργάνωσε φιλελληνικά κομιτάτα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με σκοπό την εξέγερση των ευρωπαϊκών λαών, ασκώντας πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ του ελληνικού ζητήματος.
Ως υπουργός εξωτερικών του Τσάρου αγωνίστηκε με όλες τους τις δυνάμεις, για να μπορέσει να τον πείσει να διεξάγει πόλεμο κατά της Τουρκίας με σκοπό την λύτρωση των Ελλήνων από την τουρκική βαρβαρότητα.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ελβετία, έζησε σε δυο φτωχικά δωμάτια με έναν μόνο βοηθό, δαπανώντας 180 φράγκα το μήνα και για τους δύο, όταν τα ετήσια εισοδήματά του έφθαναν στις 32.000 χρυσά φράγκα, τα υπόλοιπα τα διέθετε για τους Έλληνες και τον αγώνα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στα 1825 προς την βαρόνη Charlotte: «…χτύπησα τις πόρτες των πλουσίων, χτύπησα μετά και τις πόρτες των φτωχών, για να συλλέξω τον οβολό του φτωχού, πρέπει να ημπορώ να τους λέγω με παρρησία, έδωσα τα πάντα πριν ζητήσω και την δική σας βοήθεια για τους αδελφούς μου».
Θα ήταν η Ελλάδα διαφορετική εάν δεν δολοφονούσαν τον Καποδίστρια; Ποιο ήταν το μυστικό σχέδιο του Καποδίστρια για την Ελλάδα, αποκάλυψαν τα αρχεία του θανάσιμου αντιπάλου του, Μέτερνιχ;
Είναι μήπως αυτό το μυστικό σχέδιο η πιθανή αιτία που υπονομεύουν την ταινία και την επικρίνουν πριν αυτή περατωθεί;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν πιθανόν με την ταινία «Καποδίστριας».
Ίσως φοβάται το σημερινό κατεστημένο την σύνδεση του με την σημερινή Ρωσία. Επίσης το έργο και η δράση του μεγάλου Έλληνα πολιτικού για τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη προκαλούν και αυτά σίγουρα τους παγκοσμιοποιητές πολιτικούς.