Τον τρόπο για να παρατείνουν τη ζωή του πλατάνου που στέκεται για 2.400 χρόνια στο Κράσι του Ηρακλείου Κρήτης αναζητούν οι Αρχές.
Στη σκιά του συγκεκριμένου πλατάνου συναθροίζονταν ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Βάρναλης και η Γαλάτεια Αλεξίου. Ο πλάτανος λύγισε από τη φυσική φθορά του χρόνου παρασύροντας τον ιμάντα προστασίας που είχε βάλει η δασική υπηρεσία. Ο πλάτανος έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης με προεδρικό διάταγμα και αποτελούσε πηγή έμπνευσης του Νίκου Καζαντζάκη όταν έγραφε τον «Καπετάν Μιχάλη».
«Να σώσουμε ό,τι μπορούμε, να του δώσουμε καλά γηρατειά. Έπεσαν πέντε με έξι τόνοι», είπε κάτοικος στον ALPHA. «Ο πλάτανος είναι ο πολιτισμός του χωριού», ανέφερε. «Πονάει η ψυχούλα μου. Μου έρχεται να κλάψω, ειλικρινά», είπε άλλη κάτοικος.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, το ιστορικό δέντρο, που αναφέρεται και στο έργο του Καζαντζάκη, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προστατευτεί.
Ο ιστορικός πλάτανος στο Κράσι
Ο πλάτανος στο Κράσι έχει αποτελέσει σύμβολο ιστορίας και φύσης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον κόσμο που έρχονται για να θαυμάσουν το επιβλητικό δέντρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ηλικία του υπολογίζεται από 1.800 έως και 2.400 ετών, αν και δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά τεκμήρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το δέντρο έχει ξεπεράσει τη χιλιετία, καθιστώντας το ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ολλανδό δασολόγο Jeroen Pater, όπως αναφέρει το neakriti.gr.
Η περίμετρος του ριζικού κορμού του αγγίζει τα 24 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την επιβλητική του παρουσία. Το δέντρο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού, φέρνει στο Κράσι χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.