Η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κρήτη με την «μάχη» για τον καθορισμό της τελικής τιμής στα σούπερ μάρκετ έχει ήδη αρχίσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες εκτιμήσεις που περιλαμβάνουν στοιχεία για τον όγκο παραγωγής, τις εξελίξεις στις τιμές, τα αποθέματα, τις καταναλωτικές τάσεις και το διεθνές εμπόριο.
Όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα οι παραγωγοί στην Ελλάδα λαμβάνουν τις χαμηλότερες τιμές, ενώ οι καταναλωτές το προμηθεύονται σε υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκτίμηση για τη νέα σοδειά προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φτάσει τους 250.000 τόνους.
Όσον αφορά τις τιμές, παρατηρείται γενική πτωτική τάση σε όλες τις αγορές, με την πτώση να είναι πιο έντονη στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία οι τιμές υποχωρούν με ήπιο ρυθμό και ήδη κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα.
Η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, το Νοέμβριο, διαμορφώνεται στα 5,33 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 6,15 ευρώ και στην Ιταλία στα 8,61 ευρώ.
Η τιμή του ελαιόλαδου για τους παραγωγούς φτάνει φέτος τα 5,50 ευρώ έως 6 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κυμαίνονταν μεταξύ 8€ και 8,50€ το κιλό. Παρά την αύξηση της παραγωγής, οι περισσότεροι φοβούνται ότι αυτή η μείωση στις τιμές δεν θα φτάσει τελικά στην τσέπη του καταναλωτή. «Η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 5,30€, ενώ στα σούπερ μάρκετ η τιμή φτάνει τα 14€», τονίζει ένας ακόμη παραγωγός.