O Merrill Jenkins, ένας 68χρονος άνδρας από το Μισούρι των ΗΠΑ, δεν είχε μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα του τεστ DNA που μόλις είχαν φτάσει στο email του. Επί σχεδόν δεκά χρόνια έστελνε δείγματα σε εταιρείες και είχε αναρτήσει τα αποτελέσματα τους σε μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες του κόσμου προσπαθώντας να βρει την βιολογική του οικογένεια στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Merrill Jenkins είναι ένας από τους 34 Έλληνες που έχουν καταφέρει να συνδεθούν με τις βιολογικές τους οικογένειες στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια με τη βοήθεια του The Eftychia Project. Μέλη του Συλλόγου είναι Έλληνες που δόθηκαν για υιοθεσία στην Αμερική την περίοδο 1948-1962 μέσα από αδιαφανείς έως και σκανδαλώδεις διαδικασίες. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις την εποχή εκείνη περίπου 3.200 βρέφη από την Ελλάδα εστάλησαν μέσα από «σκοτεινές» διαδρομές στην Αμερική και περίπου άλλα 600 στην Ολλανδία.
Στην πλειονότητα τους σύμφωνα με «Τα Νέα» ήταν παιδιά κομμουνιστών, άγαμων μητέρων ή παιδιά πολύτεκνων φτωχών οικογενειών που αναγκάστηκαν να τα δώσουν ή που ενημερώθηκαν ψευδώς ότι τα βρέφη τους πέθαναν λίγο μετά τον τοκετό. Πλέον έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ζωής με σκοπό να βρουν τις ρίζες τους από την άλλη άκρη του κόσμου.
Νέο κεφάλαιο στη ζωή τους και δωρεάν τεστ DNA
Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις υιοθετημένων από την Αμερική που κατάφεραν να εντοπίσουν τις βιολογικές τους οικογένειες στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους είναι συγκινητικές.
Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες και με τη βοήθεια του The Eftychia Project, η Barbara Brown από το Τέξας κατάφερε να βρει τα ξαδέλφια της και μια ετεροθαλή αδελφή, τους οποίους επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις προηγούμενες ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Σύλλογος The Eftychia Project έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες στη χώρα μας με εθελοντές για τον εντοπισμό συγγενών - όπως συνέβη και με την περίπτωση του Merill Jenkins και τη δωρεάν διεξαγωγή τεστ DNA. O Merill ήταν μόλις 15 ημερών όταν εγκαταλείφθηκε στα σκαλιά μιας εκκλησίας της Αχαίας. Μεταφέρθηκε στο Βρεφοκομείο Πατρών, εστάλη στην Αμερική για υιοθεσία και κατάφερε να εντοπίσει τους έλληνες συγγενείς του σε ηλικία 68 ετών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευτυχία - Linda Caroll Trotter, υιοθετημένη και η ίδια στην Αμερική, κατάφερε να εντοπίσει τη βιολογική της μητέρα στην Ελλάδα όταν ήταν πλέον 59 ετών.