Κοινωνία

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι και δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Από τους πιο δυσαρεστημένους στην ΕΕ είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι. Κάτω από τη βάση η βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη Ποιότητας Εργασίας, του Ινστιτούτου της ETUC

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας», όμως οι Έλληνες εργαζόμενοι παραμένουν όχι μόνο από τους πιο κακοπληρωμένους αλλά και πιο δυσαρεστημένους της Ευρώπης.

Eκτός του ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα, από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ – όπως ανέδειξαν τα στοιχεία της Εurostat, η αγοραστική δύναμη του μέσου ωρομίσθιου είναι χαμηλότερη και από την Βουλγαρία. Αυτό απέδειξε άλλωστε μελέτη οικονομολόγου του ΚΕΠΕ, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πώς η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους Κοινής Αγοραστικής Δύναμης,

Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ στον Σύνθετο Δείκτη Ποιότητας Εργασίας, που εξετάζει πόσο ικανοποιητικές είναι οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε κάθε χώρα με βάση έξι υποδείκτες.

Οι χειρότερες συνθήκες εργασίας

Ενδεικτικά, ως προς την ποιότητα εισοδήματος, που μετράει τη σταθερότητα και την επάρκεια του μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ως προς τα ωράρια και την εξισορρόπηση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλους, πίσω από την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Τέλος, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον υποδείκτη της ποιότητας συνθηκώνργασίας. Ο δείκτης εξετάζει μεταξύ άλλων την εργασιακή πίεση και ένταση, τις ασφυκτικές προθεσμίες, αν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν και στον ελεύθερο χρόνο για να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας, αν έχουν ελευθερία αποφάσεων, αν είναι εκτεθειμένοι σε φυσικούς παράγοντες κινδύνου κ.λπ.

Ρεκόρ στο άγχος

Τα ευρήματα του Ινστιτούτου της ETUC επιβεβαιώνονται και από τη φετινή διεθνή έρευνα της  εταιρείας Gallup για την κατάσταση της εργασίας, σε περισσότερες από 160 χώρες.

Η έρευνα εξετάζει το βαθμό ικανοποίησης από την εργασία με βάση μια σειρά παράγοντες: κατά πόσο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφάλεια, αυτοεκπλήρωση, αν εισπράττουν σεβασμό ή αντιθέτως αν τους προκαλούνται συναισθήματα άγχους, θλίψης ή θυμού.

Οι Έλληνες εμφανίζουν απογοητευτικές επιδόσεις στους περισσότερους δείκτες, με ποσοστά εργασιακής ικανοποίησης πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο των ευρωπαίων συναδέλφων τους και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άγχους.

Για παράδειγμα στην ερώτηση πώς αξιολογούν τη θέση τους στην εργασία και αν θεωρούν ότι θα έχει βελτιωθεί σε βάθος πενταετίας, η πλειονότητα (61%) έδωσε αρνητικές απαντήσεις, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 26η θέση, ανάμεσα σε 38 χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Στην πρώτη πεντάδα της λίστας φιγουράρουν οι Φινλανδοί, Δανοί, Ισλανδοί, Ολλανδοί και Σουηδοί, με ποσοστά θετικών απαντήσεων από 70% ως 83%.

Στον αντίποδα, οι Έλληνες είναι στην 7η θέση πανευρωπαϊκά στη λίστα με τους υπαλλήλους που σκοπεύουν να φύγουν από την δουλειά τους και βρίσκονται ενεργά σε αναζήτηση νέας εργασίας, επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον νυν εργοδότη τους.

Τέλος, οι Έλληνες είναι οι τρίτοι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, με πρώτους όσους ζουν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και δεύτερη την Μάλτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ