Κοινωνία

ΕΦΚΑ: Αυστηρές ποινές για μη καταβολή εισφορών - Θα κόβονται οι συντάξεις σε εργαζόμενους

Σε εντατικούς ρυθμούς για τον εντοπισμό μη μισθωτών συνταξιούχων που απασχολούνται και δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, εξαπολύουν σε μηναία βάση ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Οι παραβάτες που θα εντοπίζονται θα τιμωρούνται με ταυτόχρονη παρακράτηση της σύνταξής τους για την αποπληρωμή.

Περίπου 1.500 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) δεν θα λάβουν σύνταξη για το μήνα Νοέμβριο, καθώς εντοπίστηκαν να μην έχουν καταβάλει εισφορές από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουν ολόκληρη την σύνταξή τους και έχουν εισόδημα από την απασχόληση τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη κόπηκε η σύνταξη Οκτωβρίου σε 2.700 συνταξιούχους που «ξέχασαν» να πληρώσουν εισφορές.

Μετά την εφαρμογή του ν. 5078/23 και ειδικότερα του άρθρου 114, οι εργαζόμενοι- συνταξιούχοι, ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2024, λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον e-ΕΦΚΑ (χωρίς πλέον να αποδίδουν το 30% της σύνταξής τους υπέρ του Φορέα όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου).

Ειδικά για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) συνταξιούχους, ο παραπάνω νόμος θέτει δυο ρητές προϋποθέσεις:

  1. Να δηλώσουν ότι εργάζονται και
  2. Να καταβάλουν, ως εργαζόμενοι πλέον, τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και τον αντίστοιχο πόρο υπέρ του e-Ε.Φ.Κ.Α.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ