Μια εταιρεία επεξεργασίας ορυκτών και βιομηχανικών κατάλοιπων αλλά και μεταφοράς αδρανών υλικών με έδρα στην δυτική Αττική και άλλη μια «συμβούλων» για τεχνικά έργα με έδρα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας, εμφανίζονται –σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος που παρουσιάζει το in – να έχουν το κύριο ρόλο στο «καρουζέλ» με συνολικά 125 ιδιώτες κι εταιρικά σχήματα που είχε οδηγήσει σε φοροδιαφυγή ύψους 135 εκ. ευρω , που αποκαλύφθηκε προ μερικών ημερών.
Όπως αναφέρουν tanea.gr ,η πρώτη εξ αυτών των εταιρειών με το εμπόριο και την μεταφορά οικοδομικών υλικών που φέρεται να πρωταγωνιστεί στο κύκλωμα, εμφανίσθηκε να δημιουργείται το 2020 από δυο ιδιώτες με μακρά θητεία στον χώρο της μεταφοράς αδρανών υλικών κλπ κι είχε το 2023 κύκλο εργασιών περίπου 46.200.000 ευρω .
Ο ρόλος των 13 εταιρειών
Η έρευνα της Αρχής υπό την καθοδήγηση του πρώην εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη εστιάστηκε στον ρόλο 13 εταιρειών – από τις οποίες τουλάχιστον οκτώ ήταν μονοπρόσωπες ΙΚΕ- που εμφανίζονταν ως προμηθευτές της εν λόγω εταιρείας της Δυτικής Αττικής κι η οποία φερόταν να τους είχε καταβάλλει χρηματικά ποσά της τάξης των 111.534.000 για τις υπηρεσίες τους.
Με κύριο ζητούμενο την εικονικότητα ορισμένων από αυτές τις εταιρείες και του κύκλου συναλλαγών. Με το πόρισμα να περιέχει , σύμφωνα με πληροφορίες και «χαρτογράφηση» του δικτύου της εταρείας επεξεργασίας ορυκτών με τους προμηθευτές της.
Ακόμη έρευνα υπήρξε σε δεύτερη φάση και για 14 εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με τεχνικά έργα κι εμφανίζονται να έχουν αυτές καταβάλλει συνολικά 120.796.000 ευρώ στην εν λόγω επιχείρηση με τα οικοδομικά υλικά για διάφορες υπηρεσίες της. Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι και μία από τις τεχνικές εταιρείες που ανήκει σε ποδοσφαιρικό παράγοντα πρόεδρο ομάδας της Super League2 το όνομα του οποίου βρίσκεται και στην προαναφερόμενη λίστα των 125 εμπλεκομένων.
Η εταιρεία του εν λόγω παράγοντα είχε καταβάλει 2.639.000 στην εταιρεία με τα ορυκτά κι εξετάζεται αν αυτή έχει γίνει για αποπληρωμή μεταφοράς υλικών για τεχνικό έργο στην Αττική ή όχι.
Στο πόρισμα της Αρχής για την εν λόγω εταιρεία του ίδιου επιχειρηματία αναφέρεται ότι μεγάλο μέρος των χρεώσεων της αφορά συχνές αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και ταμεία τραπεζών που χαρακτηρίζεται «ύποπτη» κι αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας .
Η δεύτερη εταιρεία «πυλώνας » της έρευνας της Αρχής του Ξεπλύματος Χρήματος που έχει έδρα κοντά στην πλατεία Ομονοίας (στο site της παρουσιάζεται να έχει γραφεία και στην Αγία Παρασκευή, να ασχολείται με 80 μεγάλα έργα και να έχει προσωπικό 200 ατόμων) εμφανίζεται να δημιουργήθηκε το 2017 με αρχικό κεφάλαιο 240.000 ευρω.
Με στόχο όπως μνημονεύεται στο καταστατικό της «η παροχή υπηρεσιών συμβούλων μηχανικών., οι τοπογραφικές εργασίες και μελέτες, η εμπορία κατασκευαστικών μηχανημάτων και φορτηγών, η ανακύκλωση και εμπορία ανακυκλώσιμων και άλλων υλικών όπως κι οι χωματουργικές εργασίες» .
Συμμετοχή σε αυτήν την εταιρεία εμφανίζεται να έχει και μία μονοπρόσωπη ΙΚΕ με εδρα την Κοζάνη και διαχειρίστρια μια γυναίκα.
Το 2021 η εν λόγω εταιρεία συμβούλων που θεωρείται κύριος άξονας του κυκλώματος έχει κύκλο εργασιών περίπου 12 εκ ευρω και το 2023 24.000.000 ευρω που όμως εξετάζεται η εικονικότητα τους από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος .
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο κύκλωμα με αυτή την δραστηριότητα ανακύκλησης του χρήματος μέσω εικονικών εταιρειών που εμφανίζεται το τελευταίο δεκαήμερο . Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη παρόμοιων παράνομων ενεργειών με την συμμετοχή 62 ατόμων ,με αρχηγικό μέλος έναν χρηματοικονομικό σύμβουλο από την Οικονομική Αστυνομία. Καθώς κι ένα ακόμη που προέκυψε από έρευνα της ίδιας Αρχής (σ.σ ) με την συμμετοχή περίπου 30 ατόμων από την βόρειο Ελλάδα και με την εμπλοκή περιφερειακού πιστωτικού ιδρύματος.