Κοινωνία

Καφές: Έρχονται ανατιμήσεις έως και 20% – Γιατί αυξάνεται η τιμή του

Οι καταναλωτές καλούνται να προετοιμαστούν για νέες ανατιμήσεις που αναμένεται να φτάσουν έως και 20%.

Οι τιμές για τον καφέ που σερβίρεται στις καφετέριες και τα καταστήματα αναμένονται να εκτοξευτούν. Ειδικότερα, οι τιμές για έναν freddo cappuccino ή espresso, που πριν από δύο χρόνια κόστιζαν 3,50 ευρώ, αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 4,50 και 5 ευρώ. Στην περίπτωση των καφέδων take away, η τιμή του freddo cappuccino/espresso αναμένεται να αυξηθεί από 2,50 ευρώ σήμερα σε 2,80 έως 3,30 ευρώ.

Οι διεθνείς αυξήσεις στις τιμές του καφέ έχουν φτάσει σε επίπεδα που καθιστούν αναπόφευκτες τις ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, η τιμή του καφέ Robusta έχει αυξηθεί κατά 65%, ενώ ο καφές Arabica έχει ανέβει κατά 45%. Αυτές οι αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες επιβαρύνσεις, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο καφέ και οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος για τους καταστηματάρχες.

Ο Τάσος Γιαγκόγλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, δήλωσε στον Ant1: «Ζούμε έντονες διακυμάνσεις, προς τα πάνω πάντοτε. Εάν όμως συνεχιστεί αυτή η τάση, θα δούμε πολλές έντονες ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο».

Οι νέες αυξήσεις επηρεάζουν και τις τιμές των καφέδων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Ένας επώνυμος καφές espresso (250 γρ.) πωλείται σήμερα 5,99 ευρώ, ενώ το 2021 κόστιζε 4,78 ευρώ.

Στην αγορά, η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές. Οι νεότεροι σκέφτονται να μειώσουν τις επισκέψεις στις καφετέριες. Όπως ανέφερε μια γυναίκα στην κάμερα του Ant1, «αν ο καφές φτάσει τα 5 ευρώ, σίγουρα θα το σκεφτώ πια». Οι συνταξιούχοι, από την άλλη, φαίνεται να μετακινούνται από τα καφενεία σε δημόσιους χώρους, προτιμώντας να απολαμβάνουν τον καφέ τους στο σπίτι ή στην πλατεία. «Από εδώ και στο εξής, θα τον φτιάχνω στο σπίτι και θα τον απολαμβάνω στην πλατεία», δήλωσε ένας συνταξιούχος.

Εν μέσω των αυξήσεων, κάποιοι καταναλωτές σκέφτονται να στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις όπως… το νερό, ενώ άλλοι προγραμματίζουν να συνεχίσουν να αγοράζουν καφέ αλλά σε μεγαλύτερες δόσεις, όπως τριπλό και τετραπλό, αν και γνωρίζουν ότι θα τους αδειάσει πιο γρήγορα το πορτοφόλι.

Η κατάσταση στον τομέα του καφέ δείχνει να είναι μια πρόκληση για τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες, με τις επιπτώσεις της ακρίβειας να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές σε καθημερινές αγορές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνικό «πένθος» στην Ουκρανία! Σκοτώθηκαν 2.200 στρατιώτες, καταρρίφθηκαν 3 μαχητικά και τινάχτηκε στον αέρα τρένο που μετέφερε δυτικά όπλα

Μαύρη ημέρα ήταν η τελευταία για τον ουκρανικό στρατό, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολύτιμα οπλικά συστήματά...
Οπλικά συστήματα 0

Πρόταση των ΗΠΑ για ATACMS-Για τo "κάψιμο" των εισβολέων από Έβρο έως Κύπρο η χρήση drones και βαλλιστικών πυραύλων είναι ο τέλειος συνδυασμός

Ο Ελληνικός Στρατός είχε συνομιλίες με τη Lockheed Martin για διαπραγματεύσεις για την απόκτηση συστημάτων μεγάλης...