Κοινωνία

Με πολλές αλλαγές έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Τι θα ισχύει για όρια ταχύτητας, κλήσεις, δίκυκλα – Πρόστιμα και για τους πεζούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Με πολλές αλλαγές έρχεται ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν, αν όχι να μηδενίσουν, τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής “Traction”, Κώστας Στεφανής, μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με όσα ισχύουν για τα όρια ταχύτητας, τα δίκυκλα, τις κλήσεις, αλλά και τα πρόστιμα που πλέον θα προβλέπονται και για τους πεζούς.

«Οτιδήποτε μπαίνει που απαγορεύει πράγματα τα οποία απασχολούν τον οδηγό κατά την οδήγηση, ορθώς μπαίνει στον ΚΟΚ. Θέλει συμμετοχή από όλους και αυτό που βλέπω με έκπληξη, είναι ότι δεν προβλέπεται τιμωρία και ποινή για οδηγούς οι οποίοι κοιμούνται –στην κυριολεξία– στη δεξιά λωρίδα της Εθνικής Οδού. Όσο επικίνδυνο είναι κάποιος να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Εθνική, τόσο επικίνδυνος και αυτός πάει με 60 – 70 χιλιόμετρα», τόνισε αρχικά ο κ. Στεφανής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι κατηγορίες παραβάσεων θα είναι:

Ε1: Οι παραβάσεις, χαμηλής επικινδυνότητας, για τις οποίες θα προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και 10 ημέρες. Τέτοιες παραβάσεις μπορούν να είναι τυπικές, όπως η έλλειψη των εγγράφων που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο οδηγός, ή η αντικανονική στάθμευση.

Ε2: Οι παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας, για τις οποίες το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, και θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 20 ημέρες.

Ε3: Στις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις και την αντικοινωνική οδήγηση, οι ποινές θα είναι αυστηρότατες. Σύμφωνα με το Άρθρο 290Α παρ.1 του Ποινικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 5090/2024, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η επικίνδυνη οδήγηση, η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στη ΛΕΑ και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα τιμωρούνται ποινικά, με τις ποινές να είναι ιδιαίτερα αυστηρές, έχοντας κακουργηματικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του STOP και του ερυθρού σηματοδότη, «των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ