Κοινωνία

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Ενέργειας για την καταπολέμηση της λειψυδρίας

Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας παρουσιάζονται σήμερα Τετάρτη, από τον Υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Στην αρχή της παρουσίασης, ο κος Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ. Ενέργειας είναι μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.

Σε σχέση με την Αττική ανέφερε πως δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα επάρκειας νερού, εκτός από νησιά τους θερινούς μήνες και οικισμούς που υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας την ανάγκη μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των απολήψιμων ποσοτήτων.

Έντονα είναι τα προβλήματα επάρκειας στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη. 

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

Ο κος Σκυλακάκης τόνισε πως υπάρχει εξάρτηση με υπόγεια νερά, με τον αγροτικό τομέα να ευθύνεται για το 85% της απόληψης υδάτων, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως λόγω διετούς ανομβρίας υφίστανται σημαντικές πιέσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αττική, ενώ σημείωσε το ζήτημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων. 

Μεταξύ των επενδύσεων που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών.

Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, μέσω της υλοποίησης μεταφερόμενων έργων από την προηγούμενη περίοδο2014 -2020.

Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι το τέλος ανθεκτικότητας, έσοδα από δικαιώματα εκπομπών (10 εκατ. στο Υπ. Ναυτιλίας).

O κος Σκυλακάκης έκανε παραπέρα αναφορά στα κριτήρια επιλογής στα έργα αφαλάτωσης (50 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο ενώ καταλήφθηκαν οι περιοχές Κρασνογκορόβκα-Γκριγκορόβκα-Γκαλιτσινίβκα και Βοντουγιάνοε στο Ντονιέτσκ (Βίντεο)

Έσπασε το μέτωπο ενώ για τους Ουκρανούς ενώ το Κίεβο έχει τουλάχιστον 5000 λιποτάκτες συνολικά τους τελευταίους μήνες