Κοινωνία

Κρήτη: Ανακατασκευή προσώπου πτώματος που βρέθηκε σε αποσύνθεση

Σχεδόν πέντε μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που εντοπίστηκε να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού μία ανθρώπινη σορός σε προχωρημένη αποσύνθεση, που στην πορεία προέκυψε ότι ανήκει σε νεαρής ηλικίας άνδρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μέχρι και σήμερα, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει, η ταυτότητα του πτώματος παραμένει άγνωστη, παρατείνοντας το θρίλερ σχετικά με την ταυτοποίηση του.

Ωστόσο, ενώ οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ελήφθη μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να υποβοηθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης: η ανακατασκευή προσώπου του άτυχου άνδρα σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς με βάση τους ειδικούς, η τελική εικόνα εκτιμάται ότι προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο του άντρα, όταν αυτός βρισκόταν στη ζωή, καθώς ζητούμενο είναι να δοθούν απαντήσεις για το ποιος είναι ο νεκρός και να μπει ένα τέλος στο συνεχιζόμενο θρίλερ.

Σύμφωνα με το Cretalive, η φωτογραφία αυτή έχει σταλεί και στο αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ.

Το χρονικό των ενεργειών από την ημέρα που εντοπίστηκε η σορός

Η σορός εξετάστηκε, αρχικά, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την Αν. Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη και την ειδικευόμενη Ιατροδικαστικής, Δέσποινα Φλουρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Διενεργήθηκε ολόσωμη μεταθανάτια αξονική τομογραφία και πλήρης ανθρωπολογική εξέταση με σκοπό τον προσδιορισμό του βιολογικού προφίλ (φύλο – ηλικία – ανάστημα) του ατόμου. Προέκυψε ότι πρόκειται για νεαρό ενήλικο άνδρα, πιθανώς μεταξύ 25 – 35 ετών, αναστήματος 1,74 – 1,76 μ.

Εκτιμάται ότι το σώμα παρέμεινε στο νερό για ελάχιστο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μεταθανάτιο διάστημα.

Εξαιτίας της προχωρημένης αποσύνθεσης δεν ήταν δυνατή η οπτική αναγνώριση του ατόμου, ούτε και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ελήφθη δείγμα οστού για εξαγωγή γενετικού υλικού (DNA) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για σύγκριση του γενετικού τύπου με αυτόν πιθανών αγνοουμένων ατόμων.

Στην Κρήτη δεν υπάρχει για την ώρα ενεργή δήλωση εξαφάνισης με χαρακτηριστικά βιολογικού προφίλ που να ταιριάζουν στο αταυτοποίητο ως τώρα σώμα. Ως πιθανή εκδοχή φάνταζε η σορός να ταξίδεψε εντός της θάλασσας και ως εκ τούτου να βρέθηκε στο νερό από κάποια περιοχή εκτός Κρήτης ή ακόμα και από πλωτό μέσο. Υπήρξε μάλιστα περίπτωση να αφορά νεαρό άνδρα αγνοούμενο από περιοχή της Αττικής που είχε εξεταστεί ως πιθανή λόγω κάποιων χαρακτηριστικών που ταίριαζαν. Ωστόσο, δεν υπήρξε ταυτοποίηση του DNA, χωρίς να αποκλείεται να ζητηθεί επανεξέταση της διαδικασίας.

Η συνεργασία με το John Moores University of Liverpool

Στην προσπάθεια αρωγής και υποβοήθησης της διαδικασίας της ταυτοποίησης, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool ανακατασκευή του προσώπου του ατόμου.

Για την ανακατασκευή χρησιμοποιούνται μετρικά και μορφολογικά δεδομένα του κρανίου (στην περίπτωση αυτή ελήφθησαν στοιχεία από την τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου μέσω αξονικής τομογραφίας) και αναπλάθεται το πρόσωπο του ατόμου. Πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και το μήκος των μαλλιών καθώς και τα ρούχα που έφερε η σορός κατά την ανεύρεση τοποθετούνται στην εικόνα της ανακατασκευής.

Στην πράξη, όπως επισημαίνεται, η μέθοδος προσφέρει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του πώς έμοιαζε ο άνθρωπος εν ζωή. Η ανακατασκευή προσώπου (craniofacial approximation) είναι μεγάλο κεφάλαιο της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και παρότι όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δύναται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, τόσο στις Προανακριτικές Αρχές όσο και στους πολίτες που αναζητούν κάποιον δικό τους άνθρωπο και πιθανώς να τον αναγνωρίσουν μέσω της κοινοποιημένης εικόνας. Την ανακατασκευή του προσώπου πραγματοποίησε η Dr Sarah Shrimpton του Face Lab.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο ενώ καταλήφθηκαν οι περιοχές Κρασνογκορόβκα-Γκριγκορόβκα-Γκαλιτσινίβκα και Βοντουγιάνοε στο Ντονιέτσκ (Βίντεο)

Έσπασε το μέτωπο ενώ για τους Ουκρανούς ενώ το Κίεβο έχει τουλάχιστον 5000 λιποτάκτες συνολικά τους τελευταίους μήνες