Κοινωνία

Αποκαλύψεις για τη φωτιά στην Ύδρα: Ο διοικητής της Πυροσβεστικής δεν πήγε ποτέ να πάρει καταθέσεις- Ο Καπετάνιος ομολόγησε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

«Ξεκαθαρίζει», σταδιακά, το τοπίο αναφορικά με τη διαχείριση, από τις αρμόδιες αρχές, του περιστατικού με τη φωτιά στην Ύδρα στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, καθώς η συμπληρωματική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έδειξε ότι ο τοπικός διοικητής της Πυροσβεστικής δεν πήγε ποτέ στη θαλαμηγό «Περσεφόνη Ι», για να πάρει καταθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ALPHA, ο διοικητής στην κατάθεσή του ανέφερε πως πήρε κατάθεση από δέκα άτομα, τα οποία ωστόσο ήταν οκτώ, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών (σ.σ. τους έχει ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό). Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο διοικητής παραδέχτηκε πως τον αριθμό του τον έδωσε ο ύπαρχος του γιοτ.

Με βάση όσα προκύπτουν από τις έως τώρα έρευνες των Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης, που είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, είχαν προκύψει ενδείξεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος για τον αρχιπύραρχο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και για στελέχη του λιμεναρχείου Ύδρας. 

Ειδικοτερα, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την υπόθεση, παρότι ήταν στον χώρο ευθύνης της. Επίσης, όπως προέκυψε από σχετικά έγγραφα, το λιμεναρχείο Ύδρας ενημερώθηκε μεν από το παραπλέον σκάφος της θαλαμηγού «Περσεφόνη Ι» ότι το πλήρωμα ή οι επιβάτες εμπλέκονταν στη φωτιά που ξέσπασε, αλλά το σκάφος που έφτασε εκεί ποτέ δεν ακινητοποίησε τη θαλαμηγό και δεν προέβη σε έρευνα στο σκάφος.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας επέστρεψε την προκαταρκτική έρευνα στην αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να ερευνηθεί ο τρόπος, ο χρόνος και το ακριβές σημείο που αποβιβάστηκαν δύο επιβάτες της θαλαμηγού, αρκετές ώρες πριν από την πρόκληση και εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Ύδρα. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων διαβίβασαν χθες το αποτέλεσμα του δεύτερου σκέλους της προκαταρκτικής έρευνας, απαντώντας στο ερώτημα. Στις 21 Ιουνίου αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένας άνδρας και μία γυναίκα, επιβάτες της θαλαμηγού, προς το αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου. Η πτήση έφυγε από την Αθήνα στις 16:35, δηλαδή περίπου επτά-οκτώ ώρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς στο πευκοδάσος της Ύδρας.

Προκύπτει έτσι το συμπέρασμα πως οι επιβάτες που παρέμειναν στη θαλαμηγό το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήταν 8 και όχι 10, όπως είχε αναφέρει εγγράφως ο αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέλαβε την προανάκριση και είχε προβεί σε μια προφορική εξέταση των δέκα, όπως έλεγε, μισθωτών του σκάφους -ολιγάρχες από το Καζακστάν και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτό κατέπλευσε στη Βουλιαγμένη, στις 22 Ιουνίου. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός άφησε ελεύθερους τους επιβάτες, χωρίς να έχει ικανά και αποδεικτικά απαλλαγής τους από το περιστατικό της έναρξης της φωτιάς, παρότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο. 

Αρκέστηκε, σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής, να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα στις 13:00 της 22ας Ιουνίου και αφού είχε αφήσει ελεύθερους τους Καζακστανούς μεγιστάνες, οι οποίοι έφυγαν άμεσα, με ιδιωτική πτήση, από την Ελλάδα -σημειώνεται ότι ο αρχιπύραρχος και ο βοηθός του έχουν απομακρυνθεί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Σε βάρος τους προέκυψαν τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράλειψης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Αυγούστου, ο καπετάνιος της θαλαμηγού ομολόγησε ότι εκείνος πέταξε τα πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν την πυρκαγιά. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Τελικά, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα-Καταγγελίες για δημιουργία Αιολικού Πάρκου στους βιότοπους του Μαυρόγυπα μόλις ένα χρόνο από την πυρκαγιά στη Δαδιά

Η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης στη σχετική τους ανακοίνωση ζητούν από την...
νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σκληρές εικόνες: Γέμισαν πτώματα Ουκρανών στρατιωτών τα χαρακώματα στο Κουρσκ-Παραδοχή Ζελένσκι για τον στόχο της εισβολής (Βίντεο)

Ένα τρομερό βίντεο δείχνει ένα ουκρανικό χαράκωμα στο Κουρσκ να είναι γεμάτο με νεκρούς στρατιώτες του Κιέβου