Κοινωνία

Μεταναστευτικό: 300 παιδιά συμμετείχαν στο μεγαλύτερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα

Τριακόσια αγόρια και κορίτσια από 6 ως 17 χρόνων – ανάμεσά τους όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών που φιλοξενούνται στη χώρα μας – έλαβαν μέρος στο μεγαλύτερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα γιαασυνόδευτους ανηλίκους. 

Διοργανώθηκε από την Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με πρωτοβουλία της υφυπουργούΜετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ και την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank).

Το εγχείρημα του συντονισμού ανέλαβαν η καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η εκπαιδευτικός Γκέλη Αρώνη επικεφαλής της Μονάδας.

Τα παιδιά, που προέρχονταν από τις δομές των οργανώσεων οι οποίες χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έζησαν ξέγνοιαστες καλοκαιρινές μέρες χαράς, δράσης, συντροφικότητας, με ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, τένις, καράτε, αναρρίχηση, ζωγραφική και χειροτεχνία, πειράματα στη φυσική και τη χημεία, γνωριμία με ζώα και συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια. 

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπόρεσαν να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αποκτήσουν καινούργιους φίλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που σκοπό έχει να αποτρέψει την γκετοποίηση και τις συνέπειές της, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες μαζί με Έλληνες συνομηλίκους τους που συμμετέχουν στα ίδια ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα.

Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης και Λέσβου, προσφέροντας μια εμπειρία ανεκτίμητης αξίας.

 

 

Η Σοφία Βούλτεψη και η Χαρούλα Απαλαγάκη επισκέφθηκαν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΟΑΚΑ και είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά σε δράση, διαπιστώνοντας από κοντά την επιτυχημένη εφαρμογή των κατασκηνωτικών προγραμμάτων σ’ αυτήν την πολύ ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού πληθυσμού. 

Καθώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν την δυνατότητα για διακοπές το καλοκαίρι που τα σχολεία είναι κλειστά, οι θερινές δημιουργικές δραστηριότητες καλύπτουν το κενό του πλεονάζοντος ελεύθερου χρόνου, προάγουν την ψυχική τους υγεία και αποτρέπουν φαινόμενα περιθωριοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης, οι συνέπειες των οποίων ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί παράδειγμα για το πώς η συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων, ιδιωτικών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νέους.

Πρόκειται για μια ακόμη από τις καλές πρακτικές στις οποίες η Ελλάδα πρωτοπορεί, προσφέροντας την τεχνογνωσία της σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ