Κοινωνία

Που πάνε τα λεφτά των δουλέμπορων διακινητών; - Βίλες στη Ρόδο και καταστήματα στην Αθήνα

Μια ολόκληρη «βιομηχανία» νομιμοποίησης και μεταφοράς των χρημάτων που αποκομίζουν οι δουλέμποροι από τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων έχουν στήσει τα διεθνή κυκλώματα που λειτουργούν στην Τουρκία, την Μέση Ανατολή, αλλά και στη χώρα μας, η οποία άλλωστε αποτελεί τον διαμετακομιστικό σταθμό των διακινητών.

Το δαιδαλώδες σύστημα που έχει δημιουργηθεί για να «ξεπλυθούν» τα δεκάδες εκατομμύρια που προέρχονται από τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων απασχολεί ερευνητικά τα τελευταία χρόνια τόσο την ΕΛ.ΑΣ. όσο και την ΕΥΠ, η οποία μάλιστα, προχωρά σε πιο εξειδικευμένες έρευνες μέσω των «καναλιών» συνεργασίας που έχει αναπτύξει με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, αλλά και μέσα από το πληροφοριακό της δίκτυο.

Τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως οι Αρχές έχουν εντοπίσει την «άκρη του νήματος» στην πολύπλοκη επιχείρηση νομιμοποίησης των χρημάτων των διακινητών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα κυκλώματα προχωρούν ακόμα και σε αγορές ή μισθώσεις ακινήτων, κατοικιών και καταστημάτων σε νησιά ή και στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να είναι σε θέση, μέσα από τις «βιτρίνες» που έχουν στήσει, να μεταφέρουν με ασφάλεια τα παράνομα κέρδη τους στις χώρες που επιθυμούν. Προορισμοί του παράνομου τζίρου πολλών εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως είναι κυρίως η Τουρκία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά ενδεχομένως και άλλες χώρες που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους».

Οι βίλες στη Ρόδο

Η αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση του υπόγειου δικτύου μεταφοράς και ξεπλύματος χρημάτων δόθηκε πρόσφατα, μετά την εξάρθρωση μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εν συνεχεία σε άλλες χώρες της Ε.Ε

Το κύκλωμα διακίνησης που εξάρθρωσε το Λιμενικό Σώμα έφερνε μετανάστες με ταχύπλοα και θαλαμηγούς πολυτελείας από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τη Ρόδο, αλλά και σε άλλα νησιά, επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται πως ήταν ένας 44χρονος Σύρος. Αυτός και ο 17χρονος γιος του, στον οποίο επίσης αποδίδεται αρχηγικός ρόλος στο κύκλωμα, είχαν φτάσει στη χώρα μας πριν από δύο χρόνια και είχαν λάβει πολιτικό άσυλο ως πρόσφυγες, καθώς προέρχονταν από εμπόλεμη χώρα.

 

Όμως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την άφιξη τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, πατέρας και γιός έφτασαν στη Ρόδο, αφού πρώτα είχαν φροντίσει να αγοράσουν στην Αθήνα ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων νοίκιασαν δυο βίλες οι οποίες προορίζονταν για τουριστική εκμετάλλευση. Αμέσως έβαλαν τις βίλες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όμως οι «τουρίστες» που εμφανίζονταν για να μισθώσουν τις βίλες ήταν στην πραγματικότητα οι μετανάστες που οι διακινητές έφερναν παράνομα στην Ελλάδα!

Με αυτό τον τρόπο τα μέλη του κυκλώματος είχαν την ευκαιρία να ξεπλένουν ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που λάμβαναν από τους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρουν στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι επρόκειτο κυρίως για μετανάστες με σχετικά καλή οικονομική κατάσταση, καθώς το «εισιτήριο» που πλήρωναν στους διακινητές για να μεταφερθούν με πολυτελείς θαλαμηγούς στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι έφτανε τα 5.000 ευρώ ανά άτομο. Με αντίστοιχο τρόπο εκτιμάται ότι αξιοποιείτο και το διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που είχε στη διάθεση του ο 44χρονος Σύρος, ενώ η ίδια τακτική εκτιμάται ότι ακολουθείται και από άλλα κυκλώματα τα οποία δρουν στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι εκτός από ακίνητα τα οποία υποενοικιάζονται ώστε να νομιμοποιούνται τα χρήματα από τη διακίνηση προσφύγων, τα διεθνή κυκλώματα έχουν θέση υπό έλεγχό τους και μια σειρά καταστημάτων στην Αθήνα και αλλού. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εκεί, μεταξύ άλλων μεθόδων, τα χρήματα ξεπλένονται μέσω αποδείξεων για αγορές που ουδέποτε έγιναν.

Πλαστά έγγραφα

Η περίπτωση των δύο διακινητών από τη Συρία, πατέρα και γιού, θεωρείται από τις Ελληνικές υπηρεσίες ως μια πολύ καλή αρχή για τον εντοπισμό και την δέσμευση των χρημάτων των διακινητών. Οι δύο Σύροι που συνελήφθησαν τον Ιούλιο θεωρείται ότι αποτελούσαν τους «εγκεφάλους» ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα που έχουν εξαρθρωθεί στη χώρα μας. Όπως εκτιμάται, το τελευταίο έτος έχουν διακινηθεί σχεδόν το 60% των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας από το Αιγαίο με παράτυπο τρόπο.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις ερευνητικές μεθόδους που ακολούθησαν οι ειδικές ελληνικές υπηρεσίες για να φτάσουν στα ίχνη του κυκλώματος, το οποίο μάλιστα φέρεται ότι ειδικευόταν κυρίως σε υπηκόους της Τουρκίας, οι οποίοι για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους ήθελαν να φύγουν από τη χώρα τους.

Φαίνεται ωστόσο, ότι σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες. Παρά τη σύλληψη των «εγκεφάλων» του κυκλώματος, υπάρχουν και άλλα στελέχη που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί από τις Αρχές. Και αυτό διότι οι μετανάστες που έφερναν στη Ρόδο και σε άλλα νησιά στη συνέχεια έφταναν με πλοία της γραμμής στον Πειραιά. Εκεί τους παραλάμβαναν άλλα μέλη του κυκλώματος και φρόντιζαν να προμηθεύουν με πλαστά έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες της Ε.Ε που οι ίδιοι επιθυμούσαν.

Το παράλληλο κύκλωμα που δρούσε στην Αττική δεν έχει εξαρθρωθεί και ήδη πραγματοποιούνται έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό και το ξήλωμα της οργάνωσης, καθώς εκτιμάται πως ίσως διαθέτει και εργαστήριο παραγωγής πλαστών εγγράφων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ