Κοινωνία

Το ταμείον είναι μείον! Απόγνωση από ΚΕΔΕ -Οικονομική ασφυξία και άδεια δημοτικά ταμεία σε όλη την χώρα

Ἀμεση παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επίλυση των ζητημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κυριότερο την οικονομική ασφυξία, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

α φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και τα οποία απαιτούν άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την επίλυσή τους, αναδείχθηκαν στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, πρώην Δημάρχου Κατερίνης και μέλους του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Σάββα Χιονίδη. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η συνάντηση της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Οικονομικά των Δήμων: Αντιμετώπιση της Οικονομικής Ασφυξίας με άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ μέσα στο Σεπτέμβριο και μίας ακόμη τον Οκτώβριο.

Το ζήτημα των οικονομικών των Δήμων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ.

Παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 – 2024 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό στο σημερινό Δ.Σ. λήφθηκε απόφαση πέραν των πάγιων διεκδικήσεων που έχουν διατυπωθεί, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

Η οικονομική σταθερότητα των Δήμων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι είναι οι πρώτοι φορείς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Εάν δεν εξασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα, τότε θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ