ανεμογεννήτριες
Κοινωνία

Στα "κάγκελα" οι κάτοικοι της Μάνης για τις ανεμογεννήτριες! Ξεπέρασαν τις 3.000 οι υπογραφές

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το θέμα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο «Γαϊδορουβούνι» της Δυτικής Μάνης ζητά η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος»  του Μανώλη Μάκαρη.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή και κάτοικοι έχουν αρχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει τις 3.000. Μετά και τη δημοσιοποίηση του θέματος από το «Θ» έχει ξεκινήσει η κινητοποίηση και φορέων, ενώ από την πρώτη στιγμή αντίθετος δήλωσε και ο Δήμος της περιοχής, με το θέμα να έχει τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μάνης τη Δευτέρα το βράδυ.

Αντιδράσεις
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Μάκαρης, Γιάννης Σιάτος και Παναγιώτης Μερμίγκης της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τους φίλους της Μάνης.

«Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών με ύψος πυλώνα η κάθε μία ίσο με 82 μ. και διάμετρο ρότορα 136 μ., ονομαστικής ισχύος 4,2 MW εκάστη, που προτίθεται να εγκαταστήσει η εταιρεία “Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.”, στο Δήμο Δυτικής Μάνης και συγκεκριμένα στο Γαϊδοροβούνι και τους διπλανούς λόφους, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιος Νίκωνας, που θα είναι ορατές φυσικά απ’ όλη την παραλιακή Μάνη. Έχει προκαλέσει δικαιολογημένα κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τους φίλους της Μάνης. Με τη βοήθεια της πρωτοβουλίας πολιτών “Save Mani’s Mountains” έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα πάνω από 3.000 υπογραφές κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη».

Πώς θα μπει η Μάνη στην Unesco;
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης επικαλούνται τους λόγους που αντιδρούν οι κάτοικοι και τονίζουν: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, γιατί το αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή βασίζεται στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν είναι συμβατή με την εγκατάστασή τους. Παράλληλα,  η  σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάθεση υποψηφιότητας της Μάνης για ένταξή της στα πολιτιστικά μέρη της Unesco, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία, θα τεθεί σε κίνδυνο με την προοπτική εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλει να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και τους φίλους της Μάνης, απέναντι στην αντι-αναπτυξιακή προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το μετάνιωσε πικρά! Ο Ζελένσκι έβγαλε βίντεο κοντά στο Κουρσκ απειλώντας Πούτιν και Μόσχα-Ρωσικά μαχητικά Su-57 ξεκίνησαν να τον «κυνηγάνε»

Ρωσικά Su-57 πέταξαν πάνω από το Κουρσκ με κατεύθυνση προς το ουκρανικό Σούμι όσο βρίσκονταν εκεί ο Ουκρανός πρόεδρος...