Κοινωνία

Πεντέλη: 40 σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα - Δύο ακόμα συλλήψεις

Ελέγχους και αυτοψίες πραγματοποιούν από την περασμένη Τρίτη (13/8) σε καθημερινή βάση κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Star, στην Πεντέλη, συνολικά 30 επιχειρήσεις, αλλά και 104 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, εκ των οποίων τα 40 κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ στα 64 σπίτια μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκευές. 

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της Πεντέλης των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί μεν πολύ μεγάλες καταστροφές και χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, δήλωσαν στην κάμερα του Star ότι και πάλι δεν μπορούν να μείνουν σε αυτά αφού οι ζημιές που υπάρχουν μέσα, όπως ραγισμένα ταβάνια, είναι επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Παράλληλα, δε - όπως επεσήμαναν στον σταθμό - η ατμόσφαιρα, όπως είναι φυσικό, είναι αποπνικτική που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το να μείνουν για την ώρα στην περιοχή.

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ έχουν πραγματοποιηθεί -εκτός από την Πεντέλη- σε πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, καθώς οι επισκέψεις και οι αυτοψίες εδράζονται στην καθοδήγηση και ενημέρωση από τα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά, μέχρι τώρα, στους παραπάνω οκτώ δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 184 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 158 σε κατοικίες, 21 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ και τις επόμενες ημέρες στην Αττική, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών.

Όσον αφορά το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, που είναι επίσης στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 30 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Δύο ακόμα συλλήψεις για πλιάτσικο

Παράλληλα, με τις αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ, συνεχείς είναι οι περιπολίες των αστυνομικών για πλιάτσικο στα καμένα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Star, έχουν πραγματοποιηθεί 18 προσαγωγές και δύο συλλήψεις, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να είναι συνεχείς τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα μέχρις ότου να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι στην Πεντέλη θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη (20/8) το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τη φωτιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ