Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Έως τις 30 Αυγούστου η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε αποκλειστικά στην στην εφημερίδα political.gr πως «σε δέκα μέρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής αναμένεται να αρχίσει η καταβολή των χρημάτων των αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική», καθώς βασικός κυβερνητικός στόχος είναι από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου να αρχίσει η καταβολή.

«Το έχουμε κάνει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οπότε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να το κάνουμε και εδώ. Και πάντα κινούμαστε έτσι ώστε η πρώτη βοήθεια να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για αυτό και θέλουμε και να γίνουν και πολύ γρήγορα οι αυτοψίες έτσι ώστε να έχουν τα έγγραφα οι πολίτες στα χέρια τους για να τα ανεβάσουν στην πλατφόρμα μετά. Εμάς μας παίρνει μία ή δύο μέρες μέχρι να γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, οπότε ο στόχος είναι όλα αυτά να κινηθούν γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες μέρες.

«Είναι μια πρώτη βοήθεια»

«Έχουν ετοιμαστεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, έγιναν οι συνεδριάσεις των επιτροπών, έχουν ετοιμαστεί οι ΚΥΑ και τώρα είμαστε σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ έτσι ώστε μέχρι τις 21 Αυγούστου να ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, όπου εκεί oι συμπολίτες μας που έχουν ζημιές στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή. Χορηγούμε πρώτη αρωγή αντί στεγαστικής συνδρομής 5.000 και 10.000 ευρώ στους πολίτες των οποίων τα σπίτια ή τα κτήρια έχουν υποστεί ζημιές. Και όταν αναφερόμαστε σε “κίτρινα”, είναι τα κτήρια που έχουν πάθει ζημιές, αλλά είναι προσωρινά ακατάλληλα και επισκευάσιμα και “κόκκινα” είναι τα ακατάλληλα κτήρια που οι επιτροπές μας που είναι στο πεδίο από την πρώτη στιγμή βγάζουν και πρωτόκολλα κατεδάφισης», επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε πως «ουσιαστικά είναι μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν μαζί με τους ιδιώτες μηχανικούς να φτιάξουν τον φάκελο επισκευής, να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία. Έχουμε και γραφείο στην περιοχή. Είναι το ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν για να προχωρήσει μετά το κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής που καλύπτει μέχρι το 80 % […]», ενώ συμπλήρωσε ακόμη πως «αυτήν τη στιγμή ήδη είναι τα κλιμάκια του υπουργείου μας και κάνουν αυτοψίες στην περιοχή. Έχουν γίνει 103 αυτοψίες μέχρι πριν από 2-3 ώρες και συνεχίζονται και τις ώρες που μιλάμε οπότε θα έχουμε τα στοιχεία και μπορώ να σας τα δώσω -για τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα όσον αφορά τα κτήρια και τα σπίτια- ενώ υπάρχουν άλλα 10 κλιμάκια όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Είναι κλιμάκια, είναι επιτροπές κρατικής αρωγής της περιφέρειας με την οποία πάλι συνεργαζόμαστε. Άρα είναι στο πεδίο αυτήν τη στιγμή και γίνονται οι αυτοψίες τόσο όσον αφορά τα σπίτια και όσον αφορά και τις επιχειρήσεις. Εκεί γίνεται σε συνεργασία όσον αφορά τα σπίτια με τους δήμους, δηλαδή τα κλιμάκια τα δικά μας έρχονται σε συνεννόηση με τον δήμο και στελέχη του δήμου τους υποδεικνύουν και επισκέπτονται σπίτι-σπίτι έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών». Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας επεσήμανε πως «ο πολίτης θα κάνει την αίτηση και θα ανεβάσει το έγγραφο που θα έχει πάρει από τα κλιμάκια τα οποία έχουν κάνει τον έλεγχο που καταδεικνύουν ότι είναι “κόκκινο” ή “κίτρινο”. Άρα σε κάθε σπίτι που γίνεται η αυτοψία τα κλιμάκια, οι πολιτικοί μηχανικοί που έχουν βγει έξω καταχωρούν και λένε το σπίτι αυτό είναι “κίτρινο”, είναι “κόκκινο” ή είναι “πράσινο”».

Στο 80% η στεγαστική συνδρομή

Βάσει των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, η στεγαστική συνδρομή καλύπτει το 80% της αποκατάστασης, ενώ το άλλο 20% είναι δάνειο άτοκο με την εγγύηση του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, «ενημερώθηκα ότι και οι τράπεζες έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας με όλους τους πληγέντες από την περιοχή. Οπότε ναι, αυτό είναι το κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής, ενώ παράλληλα τρέχει και επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι δικαιούχοι, δηλαδή ενεργοποιείται το πλαίσιο της προσωρινής στέγασης». 

«Ουσιαστικά παρέχουμε είτε επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ -από 300 μέχρι 500 ευρώ- ανάλογα το μέγεθος της οικογένειας και τα χαρακτηριστικά αυτής, ενώ παράλληλα, αν υπάρχουν περιοχές που κάποιος δεν είναι εύκολο να νοικιάσει σπίτι, παρέχουμε και οικίσκους, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες περιοχές, πάντα στο πλαίσιο της προσωρινής στέγασης, γιατί ο στόχος μας είναι να επισκευαστεί το σπίτι του», εξήγησε.

Επιπρόσθετα ο Χρήστος Τριαντόπουλος είπε για τα σχετικά μέτρα πως «το πλαίσιο της κρατικής αρωγής αφορά τις επιχειρήσεις και έχουμε ενεργοποιηθεί μαζί με την περιφέρεια. Ο βραχίονας υλοποίησης της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις είναι οι επιτροπές κρατικής αρωγής της περιφέρειας.

Ήδη μέχρι τώρα έχουν γίνει αυτοψίες από αρκετά κλιμάκια και μέχρι πριν από λίγο, σε διάφορες περιοχές, σε 22 επιχειρήσεις με μικρές, μεγάλες και μεσαίες ζημιές -ανάλογα με τη διαβάθμιση- παρέχεται πρώτη αρωγή 2.000 και 4.000 ευρώ. Αυτή είναι μια πρώτη βοήθεια που θα καταβληθεί αντιστοίχως, όπως και στα σπίτια τις πρώτες ημέρες, ενώ μετά θα καλυφθεί το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή, οι επιτροπές της κρατικής αρωγής της περιφέρειας θα καταλήξουν στην εκτίμηση της ζημιάς και εκεί το κράτος θα καλύψει το 70%».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ