Κοινωνία

Στην «φάκα» της ΕΛ.ΑΣ εγκληματική οργάνωση διευκόλυνσης παράτυπων μεταναστών που προσέλκυε πελάτες μέσω του Tik Tok

Εξαρθρώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, βραχίονας εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση παράτυπων μεταναστών που είχαν εισέλθει στη χώρα με σκοπό να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνελήφθησαν προχθες στη Ρόδο, τρεις αλλοδαποί ηλικίας 20, 22 και 30 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παραβίαση της νομοθεσίας των αλλοδαπών – μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών, κατά περίπτωση.


Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του ΑΤ Ιαλυσού σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος άγνωστων αλλοδαπών με τα ψευδώνυμα «ΑΒU ZAΙD», «ABU OMAR», «ABU ALI», εις βάρος ενός 20χρονου, ενός 22χρονου κι ενός 30χρονου, Σύρων, που διέμεναν σε κατάλυμα στην επαρχιακή οδό Έμπωνας – Κρητηνίας, κι ακόμη 23 αλλοδαπών.


Στους αστυνομικούς του ΑΤ Ιαλυσού περιήλθαν πληροφορίες, σχετικά με την δράση εγκληματικής οργάνωσης η οποία προβαίνει στην παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στο νησί της Ρόδου, εξασφαλίζει σε αυτούς καταλύματα στη νήσο της Ρόδου για απόκρυψη και τους προμηθεύει με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα στοιχεία των οποίων εκδίδει αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό από τον Αερολιμένα της Ρόδου προς έτερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την παράνομη μεταφορά τους σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση εκμίσθωσε κατάλυμα στην επαρχιακή οδό Έμπωνας – Κρητηνίας στη Ρόδο και το οποίο χρησιμοποιεί ως προσωρινά καταλύματα (safe houses), αποκρύπτοντας εντός αυτού αλλοδαπούς που μετέφερε παράνομα από την Τουρκία στη Ρόδο, μέχρις ότου προμηθεύσει αυτούς με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να αναχωρήσουν προς έτερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κατόπιν αυτού, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα με σκοπό την πραγματοποίηση αστυνομικής επιχείρησης στο ανωτέρω κατάλυμα.


Την 12:30 ώρα της 8ης Αυγούστου 2024, οι αστυνομικοί μετέβησαν στο κατάλυμα και διενήργησαν έρευνα και βρήκαν μόνο τον τέταρτο κατηγορούμενο στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.


Εξω από το κατάλυμα, εξωτερικά αυτού εμφανίσθηκαν οι αλλοι δύο Σύροι και ο ένας κατείχε ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας Ρουμανίας κι ένα κινητό.
Ο άλλος κατείχε κλεμμένο δελτίο ταυτότητας Βελγίου κι ένα κινητό.


Οι δύο τελευταίοι υπέδειξαν τον πρώτο συλληφθέντα ως το άτομο που τους προμήθευσε τα ανωτέρω ταξιδιωτικά έγγραφα.


Προέκυψε από την έρευνα ότι το κατάλυμα μισθώθηκε μέσω της εφαρμογής booking για το χρονικό διάστημα από 6 Αυγούστου 2024 έως 10 Αυγούστου 2024 για δύο άτομα.
Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι εντός του καταλύματος διέμεναν τουλάχιστον εννέα διαφορετικοί αλλοδαποί.


Προέκυψε από την έρευνα ότι οι πέντε πρώτοι κατηγορούμενοι συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.
Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι ήταν τα ηγετικά μέλη και ειδικότερα ο πρώτος διεύθυνε την μεταφορά των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στο νησί της Ρόδου. Υπό την εποπτεία του ανωτέρω βρισκόταν ο τρίτος κατηγορούμενος, ο οποίος προσέλκυε, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «ΤΙΚ ΤΟΚ», αλλοδαπούς που ήθελαν να ταξιδέψουν από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επικοινωνίες των μελών τις οργάνωσης τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους πελάτες -αλλοδαπούς τρίτων χωρών, γινόταν μόνο μέσω της εφαρμογής WHATSAPP, προκειμένου να μην ανιχνεύονται από τις αστυνομικές αρχές, ενώ τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα που περιείχαν το όνομα -ABU». Ο πρώτος και ο τρίτος κατεύθυναν τους πελάτες-αλλοδαπούς τρίτων χωρών σε παραλιακά σημεία της Τουρκίας, όπου τους παρελάμβανε με φουσκωτό σκάφος ένας εκ των κατηγορουμένων και τους μετέφερε στο νησί της Ρόδου.
Κατόπιν αυτού, τους παρέπεμπαν στον δεύτερο κατηγορούμενο ο οποίος τους παρείχε προσωρινά καταλύματα, μέχρις ότου να τους προμηθεύσει με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα στοιχεία των οποίων εξέδιδε αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό από τον αερολιμένα της Ρόδου προς Αθήνα ή έτερα ευρωπαϊκά κράτη, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την παράνομη μεταφορά των μεταναστών.


Ο δεύτερος κατηγορούμενος διηύθυνε την προσωρινή διαμονή- απόκρυψη των αλλοδαπών τρίτων χωρών σε καταλύματα που εκμίσθωνε η εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, προμήθευε τον τέταρτο κατηγορούμενο με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και υπό την εποπτεία-καθοδήγησή του, οι προαναφερόμενοι μετέβαιναν από την Αθήνα στο νησί της Ρόδου και παρέδιδαν τα ανωτέρω ταξιδιωτικά έγγραφα στους πελάτες-αλλοδαπούς τρίτων χωρών.


Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μέσω της εγκληματικής δραστηριότητας, μεγάλο οικονομικό όφελος, καθώς όπως προέκυψε για κάθε μεταφορά πελάτη-αλλοδαπού τρίτης χώρας από την Τουρκία στο νησί της Ρόδου αποκόμιζαν 4.000 έως 4.500 ευρώ, ενώ για την μεταφορά κάθε ένας από τον αερολιμένα της Ρόδου προς έτερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκόμιζαν 3.000 έως 4.000 ευρώ.


Προέκυψε ακόμη ότι την 02:00 ώρα της 5ης Αυγούστου 2024 ο πρώτος και ο τρίτος οδήγησαν τον έκτο και τον έβδομο και 21 ακόμη αλλοδαπούς σε παραλιακό μέρος της Μαρμαρίδας, όπου τους παρέλαβε με φουσκωτό σκάφος ένας εκ των κατηγορουμένων και τους μετέφερε παράνομα στο νησί της Ρόδου.


Ο τέταρτος κατηγορούμενος κατά την απολογία του, ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε στην εγκληματική οργάνωση από τον δεύτερο κατηγορούμενο, χωρίς να αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς του, παρέδωσε τα πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και ανέφερε τον ρόλο του πρώτου κατηγορουμένου στην εγκληματική οργάνωση, χωρίς να αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησαν άγρια αντίποινα-Ρωσικά ΜΜΕ: Εξοντώθηκαν τρεις υπαρχηγοί του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς της (Βίντεο)

Οι Ρώσοι απέκρουσαν απόπειρα των Ουκρανών να διασχίσουν τον Δνείπερο ενώ εκδίωξαν επίλεκτες δυνάμεις του Κιέβου και...
Οπλικά συστήματα 0

Το ελληνικό κράτος δεν "παράγγειλε" νέα αντι-drone συστήματα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ προωθεί την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος C-UAS;

Μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την παραγγελία αντι-drone συστημάτων για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού...