Κοινωνία

Αλλαγές στον ΚΟΚ: Στο επίκεντρο το όριο ταχύτητας - Βαριές ποινές για τους παραβάτες

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας που αφορούν κυρίως το όριο ταχύτητας μέσα στον αστικό ιστό αλλά και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν και οι ποινές.

Έπειτα από 17 χρόνια ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί πως η οδική ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στον νέο Κώδικα υιοθετείται μια νέα πολιτική ποινών, επικεντρωμένη στην οδική ασφάλεια, με στόχο οι ποινές να είναι εφαρμόσιμες, δίκαιες και να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της εκάστοτε παράβασης.

Οι ποινές αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης (πχ: κινητό τηλέφωνο, κράνος, ζώνη κ.α.) και θα αφορούν τον οδηγό και όχι το όχημα.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η παράβαση αφορά το ίδιο το όχημα -όπως για παράδειγμα η στάθμευση σε θέση ΑμεΑ, θα πρέπει, για να παραλάβει τις πινακίδες ο οδηγός, να παραδώσει την άδειά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα εξάλλου βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στα τροχαία δυστυχήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός που οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το 2023 στη χώρα μας ανήλθαν σε περίπου 650.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησαν άγρια αντίποινα-Ρωσικά ΜΜΕ: Εξοντώθηκαν τρεις υπαρχηγοί του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς της (Βίντεο)

Οι Ρώσοι απέκρουσαν απόπειρα των Ουκρανών να διασχίσουν τον Δνείπερο ενώ εκδίωξαν επίλεκτες δυνάμεις του Κιέβου και...
Οπλικά συστήματα 0

Το ελληνικό κράτος δεν "παράγγειλε" νέα αντι-drone συστήματα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ προωθεί την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος C-UAS;

Μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την παραγγελία αντι-drone συστημάτων για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού...