Κοινωνία

Ο ΕΟΦ σταματά για 3 μήνες την παράλληλη εξαγωγή 105 φαρμάκων για να μη λείψουν από την αγορά

Ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), προχωρά σε νέα προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 105 φαρμάκων με το μέτρο να διαρκεί τρεις μήνες.

Με την απόφαση αυτή του ΕΟΦ δεν θα μπορούν να εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση 105 φάρμακα, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους στην εγχώρια αγορά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται νέα φάρμακα για διαβήτη/αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα (θα διαρκέσει 3 μήνες). Υπενθυμίζει επίσης πως όσο δεν επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές, απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ανάμεσα στα φάρμακα που απαγορεύεται να εξάγονται στην ΕΕ, συμπεριλαμβάνονται ορισμένα από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά κ.λπ.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Επισημαίνει επίσης πως είναι επιβεβλημένη για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), η κατά προτεραιότητα διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Οι παράλληλες εξαγωγές των 105 φαρμάκων απαγορεύονται από σήμερα 5 Αυγούστου 2024 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκοσμιοποίηση 0

Το είπαν και γίνεται-”Φωτιά” σε ολόκληρη την Βρετανία και Β.Ιρλανδία ενώ εκατοντάδες ακραίοι μουσουλμάνοι ουρλιάζουν " Αλλάχ Αλμπάρ" ( Νέα Βίντεο)

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί ενώ σε απόγνωση είναι η νέα βρετανική κυβέρνηση υλοποιεί συνεχείς συνεδριάσεις ενώ δόθηκαν...