Κοινωνία

Πανώλη αιγοπροβάτων: Άμεση αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης κατόπιν επικοινωνίας Αρναουτάκη - Μητσοτάκη

Η επικοινωνία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες βράδυ Πέμπτης, ήταν αποδοτική, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και η διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην διευρυμένη σύσκεψη για τα κρούσματα πανώλης, υλοποιείται άμεσα. Όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή, έβαλαν ήδη τις υπογραφές για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων πρόκειται προληπτικά – όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο – να θανατωθεί.

Οι δύο κτηνοτρόφοι στα Αστερούσια, στα κοπάδια των οποίων εντοπίστηκαν τα κρούσματα, πρόκειται να αποζημιωθούν βάσει του «θεσσαλικού μοντέλου». Θα λάβουν δηλαδή 125 ευρώ ανά ζώο, ενώ σε βάθος πέντε μηνών θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο αριθμός των κοπαδιών τους και μάλιστα με αιγοπρόβατα ίδιας φυλής. Αυτό το τελευταίο, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη, καθώς στα Αστερούσια διαβιούν φυλές Αιγών, αλλά και προβάτων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως γηγενείς ράτσες της Κρήτης και δεν συναντώνται σε άλλα μέρη του ελλαδικού χώρου.

Μετά την θετική αυτή εξέλιξη, όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου, Γιώργος Καργάκης, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συνάντηση που είχαν ζητήσει με στελέχη της Περιφέρειας.

Παρακολουθούν, ωστόσο, στενά και μετέχουν στις προσπάθειες να περιοριστεί η νόσος στα σημεία όπου εντοπίστηκε. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καργάκης, μόνο στην ζώνη αυστηρής καραντίνας, ακτίνας τριών χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί στα Αστερούσια, διαβιούν περίπου 20.000 αιγοπρόβατα, ενώ συνολικά στην Κρήτη διαβιεί ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων ζώων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

 

Κρούσματα σε μονάδα στη Ροδόπη



Θετική στον ιό βρέθηκε μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη και σήμερα αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της εκτροφής, είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας, Νίκος Φωτεινιάς, δήλωσε πως θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ