Η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως είναι δύο από τα προβλήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, με αρκετές περιοχές της χώρας κινδυνεύουν με ξηρασία.
Μία από αυτές είναι η Αχαΐα, και περιοχές όπως η Κλειτορία όπου περνούσε η πηγή του ποταμού Αροάνιου. Στο ίδιο σημείο, μάλιστα, είχε κατασκευαστεί και το ανάλογο φράγμα, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται πως σε λίγο δεν θα έχουν πόσιμο νερό.
«Του χρόνου δεν θα υπάρχει καθόλου νερό για να πιούμε, όχι για ύδρευση» ανέφερε κάτοικος της περιοχής Κλειτορία, στην Αχαΐα, με τη λειψυδρία να τους χτυπάει την πόρτα καθώς οι πηγές του Αροάνιου ποτάμου στεγνώνουν.
«Επηρεάζει τη γεωργία, τα περιβόλια, τις ντομάτες, τις πατάτες» ανέφερε άλλος κάτοικος της περιοχής, με την κατάσταση στο Πλανητερό να μην διαφέρει αρκετά σε σχέση με τους «γείτονές» του.
Παράλληλα, οι κάτοικοι στον Λάδωνας Αχαΐας τονίζουν πως «το νερό που διερχόταν από το ποτάμι, έχει μειωθεί κατά 50%. Κινδυνεύει πέρα από την αγροτική καλλιέργεια και την κτηνοτροφία, και ο τουρισμός».
Η λειψυδρία απειλεί τη Σέριφο
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Σέριφος, καθώς η λειψυδρία απειλεί πλέον «ανοιχτά» τα αποθέματα νερού στο νησί, τα οποία αρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ενώ είναι άγνωστο για το τι θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, όποτε κορυφώνεται η τουριστική κίνηση.
«Όλα τα χρόνια, ακόμη και φέτος, η Σέριφος υδροδοτείται από ένα φράγμα, από πηγές και γεωτρήσεις» είπε ο Κώστας Ρεβίνθης, δήμαρχος του νησιού περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή.
«Το φράγμα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας» συνέχισε ο κ. Ρεβίνθης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προσθέτοντας πως έχει να γεμίσει από τον χειμώνα του 2018.
Συγκεκριμένα η μέγιστη χωρητικότητα νερού στο φράγμα ανέρχεται σε 720.000 κυβικά μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόλις 10.000, με την λειψυδρία να επηρεάζει επίσης την παραγωγή και τις αγροτικές πρωτοβουλίες του νησιού.
Ένας αμπελουργός δήλωσε πως η Σέριφος βιώνει «κάτι πρωτόγνωρο για τα χρονικά. Οδεύουμε προς το χειρότερο τρύγο όλων των εποχών από πλευράς παραγωγής. Θα είναι τρομακτικά χαμηλή η παραγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά δε μπορούν να ανταποκριθούν λόγω τρομακτικής έλλειψης υγρασίας».
Ο Πλατύς Γιαλός, περιοχή στις βόρειες ακτές της Σερίφου υδροδοτείται από πηγή, ωστόσο από τις αρχές Ιουνίου το νερό στέρεψε και για τις ανάγκες των καταλυμάτων και των εστιατορίων της περιοχής, το νερό μεταφέρεται με υδροφόρες.