Κοινωνία

Ιωάννινα - Φθίνουσα η πορεία του φοιτητικού πληθυσμού

Η ανακοίνωση των βάσεων έφεραν τους Ιωαννίτες ενώπιος- ενωπίω με το πρόβλημα της μείωσης των φοιτητών Ιωάννινα στην πόλη.

Η συρρίκνωση του φοιτητικού δυναμικού για ακόμη μια χρονιά, προκαλεί ανησυχία σε διάφορους φορείς κυρίως και πάνω από όλα για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει το γεγονός, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Ο δήμαρχος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει κίνητρα, που θα καταστήσουν ελκυστικό το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχος την ανάταξη του προβλήματος, που υπάρχει για χρόνια, όπως λέει.

Αποφάσισαν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να επιδοτηθούν οι κάρτες μετακίνησης σε όλους τους φοιτητές και όχι μόνο σε ομάδες με χαμηλό εισόδημα ή άλλου είδους προβλήματα. Επίσης, μια γιορτή υποδοχής των φοιτητών, προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία ώσμωση μεταξύ των φοιτητών και του πληθυσμού.

«Φέτος χάθηκαν περίπου 1.000 θέσεις από το πανεπιστήμιο, αλλά την ακριβή εικόνα θα την έχουμε όταν θα ολοκληρωθούν οι μεταγραφές». Σχολές όπως των Μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και το μαθηματικό συγκεντρώνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των προτιμήσεων και μένουν δεκάδες θέσεις κενές.

Όπως λέει ο κ. Μπέγκας το θέμα αφορά το σύνολο των περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας. Κατά την άποψη του εάν δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά θα ιδρυθούν σε μεγάλες πόλεις και δεν θα έχουν ζήτηση τα περιφερειακά ΑΕΙ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε το πρόβλημα είναι χρόνιο. Επομένως οι επιλογές των υποψηφίων φοιτητών εξαρτώνται από άλλους παράγοντες.

Ως φαίνεται, ο κ. Μπέγκας εντοπίζει το πρόβλημα στην ακριβή στέγη. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης, απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες του να μην ζητούν υψηλά ενοίκια. «Η λογική της “αρπαχτής” είναι για μικρό διάστημα και αυτό σύντομα γίνεται μπούμερανγκ για το σύνολο της κοινωνίας».

Οι φοιτητές ετοιμάζουν το μηχανογραφικό τους ανάλογα με την υψηλή ποιότητα σπουδών που προσφέρει κάποια σχολή, την απόσταση από την οικία τους και την δαπάνη στέγασης και διατροφής σε κάποια άλλη πόλη. Και με αυτήν την σειρά, όταν βεβαίως πρόκειται για υποψηφίους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πραγματικές γνώσεις και όχι απλώς ένα πτυχίο, με μια χαμηλόβαθμη εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ και μια τελική βαθμολογία, που δεν έχει περάσει από την βάσανο της παίδευσης.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερές αποκαλύψεις στην τουρκική βουλή για Ελλάδα-Ο Χουλουσί Ακάρ ούρλιαζε για την ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα” και τελικά λιποθύμησε (Βίντεο)

Ανύπαρκτη η Γαλάζια Πατρίδα και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο με τους ισλαμιστές να επιχειρήσουν να τα επιβάλλουν ακόμα και...