Κοινωνία

Είναι ικανό ένα φυσικό μεταλλικό νερό να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον;

Μπορεί το νερό, να είναι φυσικός πόρος από τον οποίο πηγάζει η ζωή αλλά και το αγαθό που έχουμε συνδυάσει με την καθαρότητα και τα οφέλη για την υγεία, όμως, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν η αγνότητα και η καθαρότητα των νερών που πίνουμε, φτάνουν όντως από τις πηγές των βουνών, καθώς και ποια διαδικασία έχει ακολουθηθεί για να κρατάμε εμείς ένα μπουκάλι νερό στα χέρια μας. Μήπως τελικά, συνοδεύεται από ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και ανθρακικό φορτίο;

Το τελευταίο ερώτημα απασχολεί τόσο εμάς τους απλούς πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις, καθώς η κλιματική κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη να οδεύσουμε σε έναν πιο «πράσινο» δρόμο. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και ένα μπουκάλι νερό, το οποίο μας δροσίζει τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οφείλει να έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον και να διέπεται αποδεδειγμένα από τις αρχές της βιωσιμότητας.

Η φύση στο τραπέζι μας έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα

 

Και εδώ, είναι που κάνουν την εμφάνισή τους τα νερά που αναβλύζουν από τις πλούσιες πηγές Βαλεράτσι και Γαρδηνία στις κορυφές του Πάικου, ανάμεσα στην Πέλλα και το Κιλκίς: Τα κρυστάλλινα Νερά Μακεδονίας δηλαδή, τα οποία φημίζονται για την αγνότητα και την καθαρότητά τους και, ως εκ τούτου, θεωρούνται από τα πλέον ποιοτικά νερά της χώρας μας.

Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνεται από μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που αφορούν στη φυσικοχημική σύστασή τους. Και κάπως έτσι, φυσικότητα, ισορροπημένη σκληρότητα, pH 8 και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Πάικο Νερά Μακεδονίας που φτάνουν από την βόρεια Ελλάδα στο τραπέζι μας.

Και μπορεί, η εταιρεία να έχει ήδη φροντίσει να εντάξει στη λειτουργία της συστήματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο -συγκεκριμένα- ένα ορόσημο, το οποίο χαρακτηρίζει την ίδια και, κατά συνέπεια, το Πάικο Νερά Μακεδονίας. Αυτό είναι το γεγονός ότι το εργοστάσιό της, στο Κιλκίς, απέσπασε φέτος την πιστοποίηση Carbon Neutral, με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο της κατηγορίας του στην Ελλάδα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Στην περίπτωση του εργοστασίου των Νερών Μακεδονίας, το Carbon neutral αποδεικνύει την προσήλωση της εταιρείας στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να λάβει την πιστοποίηση, άλλωστε, έγινε καταγραφή του επιπέδου των ρύπων του εργοστασίου και της μείωσής τους, για παράδειγμα μέσα από φωτοβολταϊκά πάρκα και μείωση ρύπων μεταφοράς των προϊόντων, αλλά και της συμμετοχής του σε δράσεις οι οποίες περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Ειδικά σε ό,τι αφορά στους ρύπους που είναι αναπόφευκτη η έκλυσή τους, προς αντιστάθμιση χρηματοδοτήθηκαν έργα που μειώνουν ή απομακρύνουν τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.

Έτσι, καταλαβαίνουμε εύκολα πως η πιστοποίηση Carbon neutral κάνει το Πάικο Νερά Μακεδονίας να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φυσικά μεταλλικά νερά της εγχώριας αγοράς που έχουμε δοκιμάσει και έχουν περάσει από το τραπέζι μας (και είναι πολλά). Γι’ αυτό άλλωστε, το επιλέγουν άνθρωποι σε 25 χώρες, στις 5 ηπείρους, όπου έχει παρουσία.

Προσήλωση στην ποιότητα

 

Ο κυριότερος λόγος που το Πάικο Νερά Μακεδονίας έχει τη δικιά του ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας είναι η ποιότητά του και η αίσθηση που μας αφήνει. Χάρη στην αγνή γεύση και το κρυστάλλινο χρώμα τους νιώθουμε σαν να πίνουμε νερό κατευθείαν από τις πηγές του στα σύνορα Πέλλας και Κιλκίς.

Για να γίνει αυτό, η εταιρεία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, μέσα από τον εξοπλισμό του με συστήματα τελευταίας γενιάς για την εμφιάλωση και τη συσκευασία των Νερών Μακεδονίας. Επίσης, δεν σταματάει να αναβαθμίζει τις τεχνολογικές υποδομές της διασφαλίζοντας, φυσικά, την ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία των εργαζόμενων. Στο εργοστάσιο, δε, τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και διεθνή πρωτόκολλα, καθώς και πρότυπα διαχείρισης, που συμμορφώνονται πλήρως με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

 

Ένας άλλος λόγος που προτιμάμε το Πάικο Νερό Μακεδονίας είναι επειδή ξέρουμε ότι είναι προϊόν μιας εταιρείας που δεν προωθεί μόνο τη βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος αλλά και την τοπική κοινωνία μέσα από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τα Νερά Μακεδονίας εξασφαλίζουν την ύπαρξη άριστων συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους τους, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την περιοχή και είναι υψηλά καταρτισμένοι, ενώ, παράλληλα, συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη μέσα από επενδυτικά προγράμματα που εξελίσσονται. Ακόμα, προωθούν ενεργά αθλητικές διοργανώσεις, κοινωνικές δράσεις, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο.

Η ύπαρξη ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές ξεκινάει φροντίζοντας γι’ αυτό από σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πάικο Νερά Μακεδονίας έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε όλες οι δραστηριότητές του να προωθούν -με βιώσιμο τρόπο- την υγεία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

 

Η πιστοποίηση Carbon neutral μάλιστα, επικυρώνει το γεγονός ότι έχουν γίνει μετρήσεις βάσει του πρωτοκόλλου ClimatePartner για να υπολογιστεί και να επικυρωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα μιας εταιρείας, ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας ή μιας εκδήλωσης, και ότι, ανάλογα του ποσοστού επιβάρυνσης που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες δραστηριότητές τους, έχουν χρηματοδοτήσει ένα πιστοποιημένο έργο για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...