Κοινωνία

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης με ένα νέου τύπου, που χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη.

Το ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης, σε μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας, διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του. Κατά συνέπεια, όποιος οδηγός συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του και πρέπει να το ανανεώσει, αυτομάτως προμηθεύεται το νέο δίπλωμα.

Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν το χάρτινο δίπλωμα τους με το νέου τύπου, εύκολα και γρήγορα μέσω του Gov.gr, ή μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

Αφού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, συνδέεστε με τα στοιχεία taxisnet και έπειτα επισυνάπτετε μια φωτογραφία σας καθώς και ένα δείγμα υπογραφής και πληρώνετε το αντίστοιχο παράβολο (30 ευρώ).

Ακολούθως, συμπληρώνετε το e-mail και το τηλέφωνό σας, ώστε να υπάρξει άμεση επικοινωνία σε οτιδήποτε χρειαστεί. Μέσα σε μερικές ημέρες θα ενημερωθείτε για να παραλάβετε το καινούργιο σας δίπλωμα από την περιφέρεια.

Σε σχέση με το ροζ τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου κάρτας έχει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό, διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Κάτι το οποίο σημαίνει, απλούστατα, ότι μπορείτε να νοικιάσετε και όχημα, ενώ με το χάρτινο δεν έχετε την δυνατότητα.

Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης έχει χρονική διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Μετά τα 15 χρόνια θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Τι ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το νέο δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια. Ομοίως, ο οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει κάθε 5 χρόνια το δίπλωμα του έως ότου κλείσει τα 65 χρόνια.

Από την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μετά, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για την χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, ανάλογα την περίπτωση.

Ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τηλέφωνο

Τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ψηφιακών διπλωμάτων οδήγησης προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η ψηφιοποίηση των αδειών οδήγησης θα διευκολύνει την ανανέωση και την αντικατάστασή τους.

Εξάλλου, το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης σε κοινοτικό επίπεδο θα έχει ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την άμεση επιβολή ποινών στους οδηγούς, που υποπίπτουν σε τροχαίες παραβάσεις σε χώρα άλλη από αυτήν, που εξέδωσαν την άδεια οδήγησής τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...