Κοινωνία

Ξεναγοί: Προχωρούν σε απεργία - Διαφωνούν με τους «συνοδούς» στους τουρίστες

Απόσυρση της τροπολογίας για τις ξεναγήσεις από συνοδούς ζητούν οι επαγγελματίες ξεναγοί

Απεργία προκηρύσσουν οι επαγγελματίες ξεναγοί την την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 από τις 6:00 μέχρι τις 20:00 της ίδιας μέρας, με αφορμή τροπολογία περί συνοδών, που κατατέθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, σε σχετικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού πρόκειται ν΄αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10 το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τονίζει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών προκηρύσσει απεργία διότι το υπουργείο Τουρισμού με τροπολογία περιορίζει το έργο του ξεναγού, σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι «περιχαρακωμένα». Εξηγεί ότι οι προσπάθειες και προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται.

Αντιπαράθεση για θέματα εκπαίδευσης και συνοδούς

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ξεναγοί έρχονται σε αντιπαράθεση με την νυν υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη με κύριο θέμα την τουριστική εκπαίδευση και το άνοιγμα του επαγγέλματος, σε άτομα, που καταρτίζονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα με συνέπεια να μη γνωρίζουν το αντικείμενο και να παραποιούν την ιστορία ή άτομα, που προσποιούνται τους ξεναγούς.

Οι Έλληνες ξεναγοί υποστηρίζουν πως η κατάρτιση εντός μικρού διαστήματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του επαγγέλματος του ξεναγού, π.χ. δεν γνωρίζουν πως να ανταποκριθούν σε έκτακτα περιστατικά π.χ. σ’ ένα ατύχημα, σ' ένα τσίμπημα κ.ο.κ.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών τονίζει πως παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού και την ανάπτυξη των θέσεων της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, «παρά τις όποιες απόπειρες σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλισης, με αποτέλεσμα, στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, οι Ξεναγοί να βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού».

Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;

Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr

 

ΕΓΓΡΑΦΗ

Οι ξεναγοί υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη συνοδεία. «Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται. Συνεπώς διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη καταλλήλων προς τούτο προσώπων», λένε και ζητούν:

  • Την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις τους για τον ορισμό του.
  • Την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών: αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.
  • Την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων

Οι Έλληνες ξεναγοί καταλήγουν, καλώντας την κυβέρνηση, τη Βουλή και το υπουργείο Τουρισμού να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού τονίζοντας πως ουσιαστικά είναι ο ζωντανός εκπρόσωπος της χώρας στους επισκέπτες της.

*Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού πάντως κατέθεσαν τροπολογία οι τρεις αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Τουρισμού (Καλλιόπη Βέττα) και Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Νοτοπούλου ζητώντας επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...