Το αίτημα στο πενταμελές όργανο που συγκροτήθηκε με δύο γυναίκες δικαστές και τρεις δημοτικούς υπαλλήλους – έναν προϊστάμενο διευθύνησης του δήμου Κομοτηνής και δύο αιρετούς υπαλλήλους του δήμου Αλεξανδρούπολης – είχε υποβάλει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, όταν έλαβε γραπτές καταγγελίες για τη συμπεριφορά της νηπιαγωγού.
Τελικά, όμως, Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης γνωμοδότησε να μην τεθεί σε δυνητική αργία η εργαζόμενη του 2ου δημοτικού παιδικού σταθμού Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη το Πειθαρχικό Συμβούλιο απάλλαξε τη νηπιαγωγό, αφού η γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία 3-2 ήταν να μην τεθεί σε δυνητική αργία και πολύ περισσότερο να προχωρήσει η οριστική παύση, δηλαδή η απόλυση της.
Κατά τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης οι τρεις που ψήφισαν αρνητικά ήταν οι τρεις δημοτικοί υπάλληλοι που μετέχουν στο όργανο. Στον αντίποδα, οι δυο δικαστικοί στο Πειθαρχικό, μια Αντιεισαγγελέας και μια Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδότησαν θετικά για να τεθεί σε δυνητική αργία αποδεχόμενοι τους λόγους που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θα προχωρήσει σε νέο αίτημα για να κριθεί η υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Τι υποστήριξε η νηπιαγωγός
Στη συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, η νηπιαγωγός συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι τιμωρούσε τα παιδιά. Κατέθεσε, μάλιστα, και υπόμνημα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριζε ότι η τεχνική της απομόνωσης είναι η ενδεδειγμένη τεχνική και τον συγκεκριμένο χώρο τον χρησιμοποιούσαν για «αποσυμπίεση» των παιδιών.
Τα ίδια υποστήριξε και η συνάδελφός της, νηπιαγωγός, που εργαζόταν στην ίδια τάξη και κατέθεσε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ως μάρτυρας υπεράσπισης και η οποία επίσης είχε τεθεί από τον δήμαρχο σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων της.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν όταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ενημερώθηκε από γονείς για τα όσα βίωναν τα μικρά παιδάκια στο νηπιαγωγείο. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η περιγραφή ενός 3χρονου κοριτσιού στον πατέρα του, σύμφωνα με την οποία η δασκάλα τους έβαζε στο αποθηκάκι όταν δεν ήταν φρόνιμα.
«Θα σε κλείσω στο αποθηκάκι, θα σβήσω τα φώτα και θα τραβήξω τον σύρτη», άκουσε ο πατέρας την 3χρονη κόρη του να λέει στην κούκλα της και μόλις ρώτησε τη μικρή τι είναι αυτά που λέει του απάντησε: «Έτσι μας κάνει η κυρία ****».
Έκτοτε, 5-6 οικογένειες παιδιών που ήταν μαθητές στο συγκεκριμένο τμήμα του δημοτικού παιδικού σταθμού κατέθεσαν μήνυση για ανάλογες μεταχειρίσεις στα παιδιά τους.
Η ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Σε ανακοίνωση επί του θέματος είχε προχωρήσει τότε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας ότι για το συμβάν διατάχθηκε ΕΔΕ.
«Τα όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ ηλεκτρονικής ιστοσελίδας για περιστατικά που συνέβησαν σε παιδικό σταθμό της πόλης μας, αποτελούν αντικείμενο ένορκης διοικητικής εξέτασης. Η Διεύθυνση Παιδικής Φροντίδας και Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης ερευνά ήδη τις καταγγελίες για τις απαράδεκτες αντιπαιδαγωγικές μεθόδους και συμπεριφορές συγκεκριμένων εργαζομένων. Η διαδικασία απορρήτου χαρακτήρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλα τα δεδομένα ερευνώνται από τους αρμόδιους λειτουργούς, ενώ οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πράττει ήδη όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινές σε όσους αποδειχθεί ότι ευθύνονται για αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Σε σχέση με τα παιδιά της πόλης μας και την αγωνία των οικογενειών τους δεν θα γίνει ανεκτή καμία ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης.