Κοινωνία

Έρευνα: Ο καύσωνας ευθύνεται που εξαφανίζονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

Τις υποθέσεις τουριστών που έχουν εξαφανιστεί στην Ελλάδα αναδεικνύει το CNN προσπαθώντας να εστιάσει στους λόγους που οδήγησαν στις ασυνήθιστα πολλές εξαφανίσεις και θανάτους πεζοπόρων φέτος το καλοκαίρι.

Συνολικά, τέσσερις τουρίστες έχουν χάσει τη ζωή τους, σε Σύμη, Σάμο, Κρήτη και Κέρκυρα ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται, δύο Γαλλίδες στη Σίκινο κι ένας Αμερικανός τουρίστας στην Αμοργό με την εξαφάνισή του να μετράει εννέα μέρες. 

Το πρώτο περιστατικό φέτος ήταν ο θάνατος του παρουσιαστή του BBC Μαίκλ Μόσλεϊ, που βρέθηκε νεκρός στη Σύμη αφού είχε φύγει, μέρες πριν, μόνος του για πεζοπορία και χάθηκαν τα ίχνη του.

Λίγες μέρες μετά, ένας Ολλανδός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στη Σάμο, για να ακολουθήσει, την επόμενη μέρα, η ανεύρεση της σορού ενός Αμερικανού στο Μαθράκι της Κέρκυρας.

Νεκρός εντοπίστηκε κι ένας 80χρονος Βέλγος τουρίστας που είχε έρθει για διακοπές στο Λασίθι και πήγε για πεζοπορία και δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρός.

Είχαμε και άλλες εξαφανίσεις τουριστών μέσα στον Ιούνιο: ενός ακόμα Αμερικανού, που πήγε για περπάτημα στην Αμοργό και δεν επέστρεψε ποτέ, και δύο Γαλλίδων που χάθηκαν στη Σίκινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκρεμεί ιατροδικαστική εξέταση για τις σορούς, ωστόσο οι επιστήμονες, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στο CNN, προειδοποιούν άλλους επισκέπτες της χώρας μας να μην υποτιμούν τους κινδύνους των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ειδικά φέτος το καλοκαίρι, στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο» σχολίασε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πέτρος Βασιλάκης, στο Reuters. «Όλοι όσοι εξαφανίστηκαν πήγαν για περπάτημα σε υψηλές θερμοκρασίες».

Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι σχετικά με τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο σώμα, και ειδικότερα στον εγκέφαλο, προκαλώντας ενδεχομένως σύγχυση και επηρεάζοντας τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, ακόμη και την αντίληψή τους για τον κίνδυνο.

Μάλιστα σημειώνουν όσο πιο έντονες γίνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με διαδοχικούς καύσωνες, αναρωτιούνται πώς θα ανταποκριθεί ο εγκέφαλός μας σε αυτές.

«Ο εγκέφαλος είναι ο κύριος διακόπτης»

Η ιατρική έρευνα εστιάζει συνήθως στις συνέπειες της ζέστης στο σώμα, όπως στο δέρμα, τους πνεύμονες, την καρδιά και τους μυς, αλλά όπως είπε ο Damian Bailey, καθηγητής Βιοχημικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στο CNN, «για μένα το κλειδί είναι ο εγκέφαλος, είναι ο κεντρικός διακόπτης στο σώμα».

Στον εγκέφαλο που ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Ο υποθάλαμος, μια δομή σε σχήμα διαμαντιού, λειτουργεί σαν θερμοστάτης, διατηρώντας τη γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία για να την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν όμως η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει υπερβολικά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, μειώνοντας τα επίπεδα υγρών στο αίμα και τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και επηρεάζοντας ακόμα και τις νοητικές λειτουργίες μας.

Σε πειράματα που έγιναν, μάλιστα, σε εθελοντές διαπιστώθηκε ότι όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανεβαίνει από τους 21 στους 40 βαθμούς Κελσίου η μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο αγγίζει το 10%, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του.

Η ακραία ζέστη μπορεί να διαταράξει την τυπική εγκεφαλική δραστηριότητα, δήλωσε ο Kim Meidenbauer, νευροεπιστήμονας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Τα δίκτυα του εγκεφάλου που συνήθως επιτρέπουν στους ανθρώπους να σκέφτονται καθαρά, να συλλογίζονται, να θυμούνται και να κατασκευάζουν και να διατυπώνουν ιδέες, μπορεί να “βγουν εκτός ελέγχου“, δήλωσε στο CNN.

Δυσκολεύεται η λήψη σύνθετων αποφάσεων, όπως για παράδειγμα ποιο μονοπάτι να ακολουθήσω σε μια πεζοπορία – μια απόφαση που ακούγεται απλή, αλλά απαιτεί τη στάθμιση πολλών διαφορετικών παραγόντων.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις και να εμπλακούν σε παρορμητική συμπεριφορά όταν εκτίθενται στη ζέστη, πρόσθεσε.

Η αλλοιωμένη αντίληψη του κινδύνου σε συνδυασμό με την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. «Δεν μιλάμε απλώς για το ενδεχόμενο να ζεσταθείς λίγο παραπάνω και ίσως να πάθεις ένα ηλιακό έγκαυμα» είπε.

«Μιλάμε για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή (καταστάσεις), όπως το να παίρνεις κακές αποφάσεις, να θολώνει η κρίση σου». 

Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ξετυλίγουν το φάσμα των επιπτώσεων που έχει η ζέστη στον εγκέφαλο, όχι μόνο όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, αλλά και τη διάθεση, τα συναισθήματα και την ψυχική υγεία.

Οι πιο ευάλωτοι

Πιο ευάλωτοι στη ζέστη είναι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, καθώς ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει τόσο αποτελεσματικά την εσωτερική θερμοκρασία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλλον δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι οι τουρίστες που έχουν εξαφανιστεί είναι άνω των 50 ετών. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν επίσης τα πολύ μικρά παιδιά, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη αλλά και όσοι έχουν κάποιες χρόνιες ασθένειες – μεταξύ αυτών, και ψυχικές.

Πώς προστατευόμαστε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν και να μειώσουν τον κίνδυνο, λένε οι ειδικοί.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η αποφυγή άσκησης τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και αναζήτηση σκιάς όταν είναι δυνατόν. Τα φαρδιά ρούχα και οι παγοκύστες στο κεφάλι και το λαιμό μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Η κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας και όχι μόνο όταν αισθάνεστε πολύ διψασμένοι, δήλωσε η Bailey. Είναι σημαντικό να μην φτάσουμε σε σημείο όπου το σώμα χάνει υγρά πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα προσλάβει.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης ποτά με ηλεκτρολύτες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση ορισμένων από τα υγρά που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Θα χρειαστεί χρόνος για να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια θανάτου όσων έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ένα μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τις τραγωδίες, δήλωσε ο Bailey.

«Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος ή πόσο γυμνασμένος νομίζεις ότι είσαι… αν βγεις έξω σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και άνω, ακόμη και αν είσαι καλά προετοιμασμένος, θα περάσεις δύσκολα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...