Κοινωνία

European Movement International: Η υποστήριξη της Δημοκρατίας από τους νέους σε Ελλάδα-Ιταλία-Γερμανία είναι στο 45% και θα πέσει και άλλο

Στην Ευρώπη, η δημοκρατία θεωρείται ως θεμελιώδης αξία που υποστηρίζεται από το ευρύ κοινό σε ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει σερβικό πρακτορείο ειδήσεων .

Το ίδιος αναφέρει : "Την ίδια ώρα, το κύμα της ακροδεξιάς, του οποίου η κορύφωση αναμένεται στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θεωρείται παροδικό πολιτικό φαινόμενο.

Εξακολουθεί να πιστεύεται ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία θα επιβιώσει, αν και ακούγεται παρήγορο, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια, γράφει το Politico.

Συγκεκριμένα, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η σταθερή υποστήριξη για τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ήδη αρκετά χαμηλή και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρώπη μπορεί έτσι να φθάνει σε ένα σημείο καμπής όπου οι μη δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης όχι μόνο ριζώνουν, αλλά να ανθίσουν.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του Open Society Foundation για το 2023, μόνο το 38 τοις εκατό των Γερμανών άνω των 18 ετών υποστηρίζουν σταθερά τη δημοκρατία.

Στη Γαλλία, ο αριθμός αυτός είναι στο άθλιο ποσοστό του 27 τοις εκατό, ενώ η Ιταλία και η Πολωνία καταγράφουν λιγότερο από 45 τοις εκατό.

Αυτή η έλλειψη υποστήριξης στις αναφερόμενες χώρες δεν αποτελεί στατιστική ανωμαλία.

Το 2022, μια έρευνα σε εννέα χώρες για το European Movement International διαπίστωσε επίσης ότι αυτή η υποστήριξη κυμαινόταν από το χαμηλό του 22 τοις εκατό (στη Ρουμανία) έως το υψηλό του 48 τοις εκατό (στη Φινλανδία).

Και σε επτά από αυτές τις εννέα χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Εσθονία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία, η σταθερή υποστήριξη προς την δημοκρατία ήταν 45 τοις εκατό ή λιγότερο.

Ασυνεπείς υποστηρικτές της δημοκρατίας είναι εκείνοι οι ερωτηθέντες που απάντησαν σε ένα ή περισσότερα από τα πέντε σημεία με τρόπο που αμφισβητεί ή αντιτίθεται στους δημοκρατικούς κανόνες.

Συμφωνούν ότι ένας ηγέτης που αγνοεί τα αποτελέσματα των εκλογών και την νόμιμη εξουσία του κοινοβουλίου είναι αποδεκτός από αυτούς, ενώ αρκετοί απάντησαν ότι η δημοκρατία ήταν ένας κακός τρόπος διακυβέρνησης του έθνους τους, και ότι η στρατιωτική διακυβέρνηση θα ήταν καλύτερη γι' αυτούς.

Θεωρητικά, όσο περισσότερες ερωτήσεις απαντούσε ένα άτομο με ασυνέπεια, τόσο λιγότερο υποστήριζε τη δημοκρατία

Αλλά αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις (τέσσερις από το 2023 και επτά στις εννέα δημοσκοπήσεις από το 2022) έχουν δείξει ότι οι νεαροί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν σημαντικά λιγότερο τη δημοκρατία από τους γονείς και τους παππούδες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μόνο το 21 τοις εκατό της Γενιάς Ζ και των millennials δήλωσαν ότι υποστηρίζουν σταθερά τη δημοκρατία, σε σύγκριση με το 66 τοις εκατό των 70 ετών και άνω.

Στην Πολωνία, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 29 ετών έδειξε σταθερή υποστήριξη στη δημοκρατία, η οποία είναι 17 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Παρόμοιο είναι στη Γαλλία με μόνο 14 τοις εκατό, στην Ιταλία είναι 34 τοις εκατό, με τους μεγαλύτερους Ιταλούς σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρα μια κλήση αφύπνισης για όλους τους πολιτικούς στην  Ευρώπη.

Επειδή όσο γερνούν οι νεότεροι Ευρωπαίοι, μια διαδικασία που ονομάζεται «δημογραφική διαδοχή», η βασική υποστήριξη για τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη θα είναι αναπόφευκτα ακόμη χαμηλότερη.

Και αυτό, τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση. Μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα χτυπά στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, προειδοποιεί το Politico.

Η πολιτική πόλωση στο αποκορύφωμά της και η χαμηλή εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς απειλούν σοβαρά τη Γηραιά Ήπειρο.

Και αυτή η μείωση της σταθερής βάσης υποστήριξης της δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω από δημαγωγούς και αυταρχιστές, που αναζητούν μια νέα πηγή εξουσίας απεριόριστη από δημοκρατικούς κανόνες και νόμους".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...