Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση - Η φωτιά «πρόλαβε» τον έλεγχο του ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο της Λαμίας

Η ανάλυση έγινε από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, όπου απομονώθηκε ο σταφυλόκοκκος σε 10 δείγματα φαγητού από τη Λαμία. Δηλαδή, η μόλυνση του φαγητού μπορεί να προκλήθηκε από πλημμελείς συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας και πιθανότατα μετά το μαγείρεμα των γευμάτων.

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cibum.

Πρόκειται για ένα βακτήριο ανθεκτικό στη θερμοκρασία που δεν μπορεί να καταστραφεί με κανονικές μεθόδους μαγειρέματος. Πολλαπλασιάζεται μάλιστα γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας άμεσα τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμετού ή/ και διάρροιας μέσα σε 30 λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση.

Έτσι, ήταν και τα συμπτώματα που περιέγραψαν στο LamiaReport οι γονείς των μαθητών μετά την κατανάλωση του φαγητού, με αποτέλεσμα τρία παιδιά - αργότερα αυξήθηκαν - και μια δασκάλα να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει σταφυλόκοκκο μέσω τροφικής δηλητηρίασης, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να προηγηθούν άλλα πράγματα.

Τις περισσότερες φορές μεταδίδεται από κάποιον που έχει το βακτήριο και δεν πλένει σωστά τα χέρια του. 

Η προετοιμασία των γευμάτων είναι ένας από τους ποιο κοινούς τρόπους μετάδοσης του σταφυλόκοκκου, σε περίπτωση που ένας μολυσμένος άνθρωπος χειρίζεται το φαγητό και τον οικιακό εξοπλισμό. 

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου αυξάνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας μια τοξίνη που προκαλεί ασθένεια. Το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει την τοξίνη που παράγουν αν έχει προλάβει ήδη να εξαπλωθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και όσα καταναλώνονται ωμά, είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο, ανάμεσά τους και τα ακόλουθα:

  • Σαλάτες, τόνος, μακαρόνια, πατάτες
  • Ψημένα αρτοσκευάσματα, πίτες με κρέμα και εκλέρ σοκολάτας
  • Σάντουιτς, ειδικά αν είναι φτιαγμένα με επεξεργασμένα κρέατα
  • Μη παστεριωμένο γάλα και τυροκομικά προϊόντα
  • Αλμυρά τρόφιμα

Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με την τοξίνη του σταφυλόκοκκου μπορεί να μην μυρίζουν άσχημα και να μην φαίνονται χαλασμένα, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σχεδόν 63 μαθητές από επτά διαφορετικά σχολεία της Λαμίας εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση σχολικών γευμάτων. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα κρούσματα να είναι περισσότερα και να μην έχουν καταγραφεί, καθώς πολλά παιδιά πηγαίνουν τα σχολικά γεύματα στα σπίτια τους και πιθανόν να καταναλώθηκαν από άλλα μέλη της οικογένειάς τους. 

Αυτό που προσπαθούν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες είναι εάν τα παιδιά που κατανάλωσαν τα γεύματα είχαν παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν από σταφυλόκοκκο σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα γεύματα, ενώ στο τελικό πόρισμα θα συμπεριληφθούν και πληροφορίες από τις εργαστηριακές εξετάσεις των παιδιών, ώστε να εξαχθούν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η εταιρεία «Γιαννίτσης» που ετοίμαζε κι διέθετε το φαγητό, βρέθηκε να ελέγχεται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τον ΟΠΕΚΑ, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ.

Η φωτιά «πρόλαβε» τον έλεγχο του ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο

«Θα πάμε αύριο να έχουμε και μια εικόνα τι έχει μείνει όρθιο και τι αν μπορεί να σωθεί κάτι και που μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς» είπε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

O πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ανδρέας Ζαμπέλας προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο φορέας είχε προγραμματίσει να στείλει κλιμάκιο στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη Λαμία, από το οποίο παράχθηκαν τα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε 63 μαθητές από 7 σχολεία της προηγούμενες ημέρες.

Με δηλώσεις του στον Alpha, ο Ανδρέας Ζαμπέλας επικεφαλής του φορέα ανέφερε πως «πήγε κλιμάκιο του ΕΦΕΤ το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία η γραμμή γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται τις καθημερινές. Παρόλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο για να πήγαινε και σήμερα να το βλέπαμε το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της παραγωγής γευμάτων. Δυστυχώς βέβαια, μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται. Άρα δεν υπάρχει έκθεση, η πόρισμα του ΕΦΕΤ για τις τροφές αυτές που διανεμήθηκαν. Όχι δεν υπάρχει. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πόρισμα».

Για την πυρκαγιά παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που παρήγγειλε την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην επιχείρηση την Κυριακή το βράδυ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν μας ζήτησαν ούτε συγνώμη

Οι γονείς των παιδιών πήγαν στον εισαγγελέα Λαμίας για να καταγγείλουν το γεγονός. 

«Κάθε πέντε λεπτά ενημερωνόμασταν και για ένα ακόμη κρούσμα. Κοινός παρανομαστής σε όλα τα περιστατικά ήταν το σχολικό γεύμα, αφού όσα παιδιά αρρώστησαν είχαν καταναλώσει το ίδιο φαγητό που μοιράστηκε στο σχολείο τους. Στην συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλα σχολεία της πόλης, με παιδιά να εμφανίζουν τα συμπτώματα μόλις έφαγαν τις μερίδες τους. Από το πρώτο κιόλας περιστατικό ενημερώσαμε τον Διευθυντή του Σχολείου μας, ο οποίος σήμερα καταγραφή των περιστατικών» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου.

Μιλώντας στο STAR εξοργισμένη τόνισε πως η εταιρεία catering που προμηθεύει τα σχολεία με τα σχολικά γεύματα δεν έχει ζητήσει ακόμα μία συγγνώμη για την περιπέτεια στην οποία μπήκαν τα παιδιά. Αντίθετα υποστηρίζει πως πρόκειται για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας

«Εμείς κάναμε ως σύλλογος καταγγελία, πήγαμε στην εισαγγελέα, όπου έδωσε εντολή στην αστυνομία να διενεργήσει έρευνα. Έχουν ξεκινήσει οι μηνυτήριες καταθέσεις κα από εμάς ως σύλλογος, αλλά και από γονείς. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε κιόλας ότι μίλησαν με την εν λόγω εταιρεία, όπου μάλιστα είπαν ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός και ότι λογικά είναι μία γαστρεντερίτιδα που είχαν τα παιδάκια. 

Αν είναι δυνατόν! 63 παιδάκια ταυτόχρονα γαστρεντερίτιδα; Από 7 διαφορετικά σχολεία που κατανάλωσαν το ίδιο γεύμα; Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός. Ούτε μία συγγνώμη. Μία απλή συγγνώμη. Εμείς ως σύλλογος έχουμε ακούσει πολλές φορές παράπονα για τα εν λόγω σχολικά γεύματα, έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας. Αυτό που μας θυμώνει είναι ότι είναι σχολικά γεύματα. Αυτό μας στεναχωρεί. Έχουμε βρει και κλειστές συσκευασίες που δεν καταναλώθηκαν, τις έχουμε παραδώσει ήδη στην Αστυνομία ώστε να σταλούν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση», ανέφερε η κ. Ζωγράφου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...