Η χώρα μας θα αρχίσει να φέρνει εργάτες από την Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι για να αναλάβουν προσωρινές αγροτικές εργασίες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Μετανάστευσης.
Η έξοδος των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η συρρίκνωση του πληθυσμού και οι αυστηροί μεταναστευτικοί κανόνες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό χιλιάδων θέσεων εργασίας στη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και άλλους τομείς.
Σ′ αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας θα δεχτεί περίπου 5.000 εποχιακούς εργάτες γης στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2022 που υπέγραψε με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου,η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.
¨Ηδη το αρχείο με 2.400 ονόματα παρέλαβε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης κατά την επίσκεψή του στη χώρα, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.
Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν επιλεγεί προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα για εργασία μέσω της νέας άδειας παραμονής που ισχύει από την αρχή του έτους.
Οι μετανάστες από την Αίγυπτο αναμένεται να έρθουν σταδιακά στη χώρα έως το τέλος του έτους και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα εργαστούν κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Με τη νέα, εννεάμηνη, άδεια παραμονής που προβλέπει η διακρατική συμφωνία.
Εργάτες γης με επέκταση στην εστίαση και τον τουρισμό
Ερωτηθείσα για τους εργαζόμενους από την Αίγυπτο, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε: «Έρχονται οι πρώτοι εργάτες γης από την Αίγυπτο στη χώρα μας. Εχει γίνει διμερής συμφωνία απλούστευσης της εισόδου ανθρώπων από την Αίγυπτο στη χώρα μας. Αυτό ξεκινάει από εργάτες γης αλλά εμπεριέχει και τον κλάδο της εστίασης και τον κλάδο του τουρισμού. Έχουμε τους πρώτους 2.400 από τους 5.000 που αρχικά προβλέπει η διμερής αυτή συμφωνία. Η διμερής συμφωνία διασφαλίζει την παραμονή τους στη χώρα για εννέα μήνες».
Η έλευση των μεταναστών από την Αίγυπτο ως εργάτες γης πραγματοποιείται σε εφαρμογή διακρατικής συμφωνίας η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο. Τη σύμβαση είχε υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και είχε μιλήσει σχετικά στη Βουλή για μια συμφωνία πρότυπο, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του αγροτικού τομέα, αλλά και να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση. Η συμφωνία αφορούσε αρχικά 5.000 εργαζομένους, αλλά προβλέπεται και πιθανή αύξηση του αριθμού για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός. Η άδεια παραμονής που θα δοθεί θα έχει ισχύ 9 μηνών και θα είναι συνδεδεμένη με την απασχόληση των εργατών.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι είναι ήδη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα όπου θα αναρτηθούν τα στοιχεία των μεταναστών και οι δεξιότητές τους, προκειμένου οι εν δυνάμει εργοδότες να μπορούν να επιλέξουν τους εργαζομένους που χρειάζονται. Η διαδικασία στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί μέσω του ελληνικού προξενείου. Οι μετακλήσεις των 2.400 θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, ο οποίος δεν απέκλεισε επέκταση της συμφωνίας.
Ο κ. Καιρίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών έθεσε το θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών και τόνισε την ανάγκη πιο στενής συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.
«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της Ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός μετά τη συνάντηση με την Αιγύπτια υπουργό Μετανάστευσης Σόχα Γκεντί.