«Με χτύπαγε σε μέρη που δεν θα φαίνονταν τα σημάδια. Κυρίως στα πόδια. Ειδικά όταν ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο και στα χέρια ψηλά και άρχισε να μου τραβάει τα μαλλιά». Θύμα ξυλοδαρμού μιλά για τον εφιάλτη, τα ξεσπάσματα βίας που υπέστη από τον πρώην σύντροφό της.
«Ξεκίνησαν σαν παράπονα. Δηλαδή, η κακοποίηση ξεκίνησε σαν παράπονο. Από ένα σημείο και μετά ήταν καθαρά ανθρωποκυνηγητό», λέει το θύμα κακοποίησης στην ΕΡΤ.
Η Άννα, σήμερα θυμάται τον εφιάλτη που ζούσε πριν από τέσσερα χρόνια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να καταφέρει να γλυτώσει από τη φυλακή που την είχε εγκλωβίσει ο τότε σύντροφός της.
«Χρησιμοποιούσε πάρα πολύ τις γυναικοκτονίες όχι μόνο ''θα είσαι η επόμενη'' αλλά με ονόματα. Απειλούσε μέλη της οικογένειας μου. Θα φροντίσω να υποφέρεις και εσύ και το παιδί σου», αναφέρει.
Όσον αφορά στο ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα που υφίσταται κακοποιητική συμπεριφορά, η Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο εξηγεί: «Καλεί την αστυνομία, προχωράει στην καταγγελία, μαζεύει στοιχεία για το τι συνέβη αν έχει σωματικά ίχνη, ακόμα και φωτογραφίες αν δεν μπορεί να πάει άμεσα σε ιατροδικαστή, έστω πηγαίνει σε νοσοκομείο το οποίο εφημερεύει για τα τραύματά της, καλεί στο 15900 για να μάθει που υπάρχει συμβουλευτικό κέντρο, άμεσα ενημερώνει τους δικούς της ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και φεύγει για να προστατευτεί».
Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα για την αντιμετώπισή της ενδοοικογενειακής βίας έχουν ήδη ανοίξει 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει επεκταθεί πανελλαδική η χρήση του panic button, έχουν ήδη εξασφαλιστεί Safe Houses, δηλαδή Δομές Βραχυχρόνιας ασφαλούς φιλοξενίας, σε όλη τη Χώρα, ενεργοποιείται η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία των καταγγελιών ενώ προβλέπεται και η μεταφορά των θυμάτων με γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια τους.