Κοινωνία

Άγιοι Ανάργυροι: Σύντομα το πόρισμα της ΕΔΕ για τα λάθη και τις παραλείψεις αστυνομικών το βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις των αστυνομικών που είχαν υπηρεσία στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφο της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΕΔΕ πρόκειται να παραδοθεί στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής τα επόμενα 24ωρα ενώ παράλληλα θα ενσωματωθεί και στη μεγάλη έρευνα που κάνουν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ για την πρωτοφανή υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο.

Όπως έγινε χθες γνωστό, στο κείμενο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης καταγράφονται οι ευθύνες και οι παραλείψεις του αστυνομικού-φρουρού, της επόπτριας αξιωματικού, της αξιωματικού υπηρεσίας καθώς και του τηλεφωνητή στο «100».

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ευθύνες του αστυνομικού-φρουρού που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων το μοιραίο βράδυ είναι βαρύτατες.

«Tο άτομο (άνδρας) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση. Δεν εξήλθες ως ώφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως έγραψε η Καθημερινή, ο υπεύθυνος για την ΕΔΕ επισημαίνει και τα λάθη της επόπτριας αξιωματικού καταγράφοντας ότι «δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».

Για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέριμνα να εξασφαλιστεί περιπολικό για την άτυχη Κυριακή ο ταξίαρχος επιρρίπτει ευθύνες και στην νεαρή αξιωματικό που τελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας  και στην οποία έγινε η καταγγελία πριν το φονικό.

«Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας ώστε να ενεργήσεις ως ώφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΕΔΕ.

Στην ΕΔΕ καταγράφονται, τέλος, και οι ευθύνες του τηλεφωνητή αστυνομικού στο 100 της ΓΑΔΑ ο οποίος ακούγεται σε ηχητικά ντοκουμέντα να λέει στην Κυριακή ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί» με τον διεξάγοντα την έρευνα να καταγράφει «παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ